Paní Věra z Pardubic nám poslala recept na svůj oblíbený okurkový salát. Budete potřebovat: 3 kg oloupaných okurek, 1 až 2 feferonky, 2 až 3 velké cibule, lžičku soli, lžičku Vegety (nebo Podravky), 2 dcl octa, 150-200 g cukru krystal. Okurky nakrájejte na plátky libovolné velikosti, cibuli rozeberte na prstence nebo nakrájejte na kostky, všechno pořádně promíchejte ve větší míse. Nechte chvíli stát, až se cukr částečně rozpustí a okurky pustí šťávu.Potom je dejte do sklenic a sterilizujte 5 až 10 minut při teplotě 80 °C. Poměr přísad můžete měnit podle vlastní chuti - například vynechat feferonky, přidat cibuli nebo dát méně octa či cukru. Z uvedeného množství naplníte 10sklenic o obsahu 0,35 dcl. KUŘÍ OKA Čtenářka Olga z Bruntálu má radu pro ty z vás, které trápí kuří oka na nohou. Když sní banán, slupku nevyhazuje, ale přiloží si ji na noc na postižené místo a převáže obvazem. Nechá banánovou slupku působit až do rána. Aby bylefekt účinný, musíte tento postup několikrát zopakovat. Výsledek je prý zaručený. ZÁPACH Z RYB Pokud máte ráda ryby a připravujete si je sama, možná máte problém, jak se zbavit zápachu, který po zpracování ryb zůstává na rukou i několik hodin. Podle paní Jarmily z Kladna stačí, když si ruce opláchnete ve vlažném černém čaji.
Články odjinud