Pondělí 13. května 2024
Svátek slaví Servác, zítra Bonifác
Oblačno 20°C

Ženy radí ženám

30. dubna 2007 | 10:00

Náš čtenář pan Otakar sháněl recept na nepečený zákusek z pudinku. Některé čtenářky si nevěděly rady se skvrnami

Nepečený pudinkový zákusek Náš čtenář pan Otakar sháněl recept na nepečený zákusek z pudinku, který mu kdysi připravovala jeho maminka. A receptů přišlo do redakce hned několik. Pudinkovo-piškotový koláč Potřebujete: 250 g cukru moučky, 250 g rostlinného másla, 3 lžíce mléka, 2 lžíce kukuřičného škrobu Postup: Vše dejte vařit. Po rozpuštění a zhoustnutí přidejte 1 pudink, 1 vejce, trochu kakaa a pár mletých ořechů nebo strouhanky. Dobře promíchejte, a když směs začne vřít (houstnout), nalijte ji do formy (srnčí hřbet), kterou jste před tím vymazala tukem a vysypala strouhankou. Dávejte střídavě 1 vrstvu pudinku a 1 vrstvu piškotů. Opakujte 3x. Zakončete pudinkovou vrstvou a posypejte mletými ořechy. V chladu nechte ztuhnout, pak vyklopte a nakrájejte. Tento recept poslala paní Monika z Kladna. Nepečená roláda Potřebujete: 2 balíčky pudinku, 100 ml mléka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 1 ztužený tuk, 2 balení dětských piškotů, 350 g cukru moučky, trochu rumu, černou kávu Postup: Vypracujte pudink, mléko a 200 g cukru. Hmotu vyválejte na pocukrovaném válu na obdélník. Ztužený tuk vymixujte se zbytkem cukru, žloutkem, vanilkovým cukrem a rumem v hladký krém. Natřete ho na vyválený plát. Piškoty zlehka namáčejte v silné černé kávě a pokládejte na krém (pozor - ne až do konce rolády). Stočte a dejte ztuhnout do ledničky. Recept na roládu nám poslala paní Věra z Pardubic. Svůj osvědčený recept nám zaslala i paní Antonie. Ořechové kuličky Potřebujete: 100 g cukru moučky, 100 g másla, 100 g sekaných ořechů, 1 celé vejce, 1 pudink, 2 lžíce rumu Postup: Všechny přísady smíchejte na hladkou hmotu, kterou můžete zpracovat dvěma způsoby. Těsto buď vyformujte do tvaru salámku, obalte cukrem, zabalte do alobalu a nechte ztuhnout. Nebo z něj udělejte kuličky, do kterých zabalte po jedné kompotované višni, případně lískovém oříšku a obalujte je kokosovou moučkou. Dávejte do košíčků.


Skvrny od bláta Naše stálá čtenářka si nevěděla rady se skvrnami od bláta na svých oblíbených bílých kalhotách. I po opakovaném praní byly stále viditelné. Jak se jich definitivně zbavit jí poradila čtenářka Jana z Českých Budějovic. Nohavice navlhčete, pokapejte citronovou šťávou, posypejte solí a nechte vyschnout. Poté kalhoty namočte na delší dobu, nejlépe přes noc, do kyselého mléka a nakonec je vyperte. Tak by měly zmizet i starší skvrny. Skvrny od ovoce Čtenářka Běta často lamentovala nad skvrnami od ovoce na oblečení svých dětí. A paní Jarmila ze Dvora Králové jí poslala užitečnou radu. Skvrny od ovoce na prádle odstraníte jednoduše tak, že zašpiněný kus látky namočíte do studeného mléka, které však nesmí být převařené. Látku nechte v mléce odstát, pak ji vyperte a skvrna zmizí. Čerstvé skvrny od ovoce pokapejte citronem nebo je namočte do mléka a potom přeperte. Starší skvrny vyčistěte teplou vodou s kyselinou citronovou.
Tyto čtenářky hledají pomoc: ** Čtenářka Julie se velmi ráda stará o své pokojové rostlinky a pravidelně je přihnojuje. Ráda by však vyzkoušela i doma vyrobené prostředky na hnojení. Pomůžete jí? ** Paní Erika potřebuje radu, jak připravit falešnou husí pečínku z kuřete. ** O domácí recept na "Koka keksy" projevila zájem paní Marie z Liberce.

Související články