Pondělí 25. listopadu 2024
Svátek slaví Kateřina, zítra Artur
Oblačno, déšť se sněhem 5°C

Ženy radí ženám

Čokoláda
23. dubna 2007 | 10:00

Paní Kateřina žádala čtenářky o recept na nelámavou, krásnou a lesklou čokoládovou polevu

Čtenářky pomohly Čokoládová poleva Paní Kateřina žádala čtenářky o recept na nelámavou, krásnou a lesklou čokoládovou polevu. Recept poslalo hned několik čtenářek. Paní Anna z Prahy sáhla do "rodinného stříbra", a tak zveřejňujeme recept po její prababičce: Přesejte 2x čtvrt balíčku kakaa, přidejte 1 polévkovou lžíci medu a hrudku másla větší než vlašský ořech. Dejte do vodní lázně, nechte rozpustit, míchejte dohladka (med se spojí s ostatními přísadami) a pak do směsi nalámejte tabulku čokolády na vaření (100 g). Potom si udělejte vzorek a dejte ho na chvíli do mrazáku. Až ztuhne, zkuste kousek ukrojit - nesmí se lámat. Chcete-li, aby se čokoláda hezky leskla, přidejte kousek ztuženého tuku. Zajímavou radu připojila paní Jiřina z Prahy. Doporučuje do čokoládové polevy na dort přidat 1 lžičku glycerinu. Poleva pak bude vláčná a bude skvěle vypadat po mnoho dnů. Osvědčený recept zaslala i čtenářka Věra z Ostravy. Potřebujete: 80 g margarínu, 80 g cukru moučky, 2 lžičky Maizeny (kukuřičného škrobu), 2 lžíce kakaa, 2 lžíce studeného mléka. Postup: Zahřejte margarín, cukr, Maizenu, kakao a mléko. Vše za stálého míchání hřejte do zhoustnutí. Polevou polijte zákusky nebo dorty a poté dejte vychladit. Paní Anna si polevu vyrábí ze 100 g vážené čokolády a 3 lžic oleje. Vše rozpusťte nad párou a vylijte na koláč. Aby se poleva při krájení nelámala, musí být dobře ztuhlá. Při krájení zákusků je potřeba používat nůž namáčený do horké vody. Domácí müsli Naše stálá čtenářka paní Jana nám poslala recept na přípravu domácího müsli. Při výrobě nemusíte striktně dodržovat přesný recept. Jednoduše přidejte to, na co máte právě chuť. Potřebujete: 1 sáček ovesných vloček, lískové nebo vlašské ořechy (asi 50 g = hrst), stejné množství jiných loupaných jadérek (slunečnice, sezam...), půl skleničky oleje, 1 skleničku 100% jablečné šťávy, 2 lžíce medu, sušené ovoce podle chuti (banány, rozinky, jablka, tropické ovoce...). Postup: Do hlubšího plechu na pečení vysypejte ovesné vločky. Přidejte oříšky nasekané nadrobno, slunečnicová jadérka, olej, jablečnou šťávu a med. Vše pořádně promíchejte a dejte do trouby. Při 200 °C pečte asi půl hodiny. Doba pečení závisí na velikosti plechu a na vrstvě směsi. Během pečení směs často promíchávejte, aby se ovesné vločky nepřipálily. Müsli je hotové, až vločky zhnědnou, odpaří se vlhkost a směs získá "chřupavý" charakter. Po vychladnutí přidejte nasekané sušené ovoce, rozinky nebo strouhanou čokoládu. Uskladňujte v uzavřené nádobě, nejlépe na chladnějším místě.


Tyto čtenářky hledají pomoc: ** Paní Anna z Prahy si neví rady s plísní na nehtech u nohou. Prosí o radu, jak se účinně a nadobro tohoto problému zbavit. ** Čtenářka Anna z Děčína potřebuje poradit. Nemůže se zbavit malých mušek v zemině pokojových květin. Vyzkoušela už různé přípravky, vyměnila i zem, ale mušky stále nemizí. ** Jak prát značkové oblečení, aby se nevytáhlo, potřebuje vědět paní Hana z Terezína. Zkoušela praní v ruce, ale výsledek nebyl příliš dobrý. Oblečení se vytáhlo a udělaly se na něm žmolky stejně jako při praní v pračce.

Související články