Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy radí ženám

26. února 2007 | 10:00

Manžel paní Heleny je diabetik, přesto si velice rád pochutnává na koláčích

Manžel paní Heleny je diabetik, přesto si velice rád pochutnává na koláčích. Naše pravidelná čtenářka paní Jana jí posílá své oblíbené recepty a zároveň radí: pro diabetika můžete dělat koláče podle obvyklých receptů, stačí, když namísto cukru použijete sorbit nebo jiná nízkokalorická náhradní sladidla. A tuky je třeba používat především rostlinného původu. Čokoládové dia pusinky Potřebujete: 120 g měkkého rostlinného tuku, 60 g ovocného cukru a sypkého dia sladidla, 2 žloutky, 120 g pšeničné celozrnné mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kakaa, 70 g dia čokolády Postup: Tuk ušlehejte do pěny, přidejte cukr, sladidlo, žloutky a vyšlehejte tuhý krém. Mouku smíchejte s kakaem a s nalámanou čokoládou a vmíchejte do krémové hmoty. Na papír na pečení dávejte hrudky z této směsi. Pečte 20 minut.


Piškotový závin pro diabetiky Potřebujete: 2 vejce, 25 g sorbitu, 2 polévkové lžíce vody, 40 g hladké mouky, 40 g rostlinného tuku a mouku na vysypání plechu Náplň: 60 g meruňkové diamarmelády, 8 tabletek spolarinu, 100 ml smetany na šlehání, 20 g lískových oříšků, 40 g rostlinného tuku, 120 g měkkého tvarohu Postup: Z bílků, spolarinu a vody vyšlehejte tuhý sníh. Střídavě do něj vmíchejte mouku a žloutky po jednom. Těsto vylijte na vymaštěný plech vysypaný moukou a upečte. Upečený plát stočte do navlhčené a vyždímané utěrky a nechte vychladnout. Poté plát rozviňte a potřete náplní. Tu připravíte smícháním rostlinného tuku a tvarohu, poloviny džemu a rozdrceným spolarinem. Nakonec do náplně vmíchejte šlehačku. Potřený plát zaviňte. Zbytkem džemu potřete povrch závinu a posypejte strouhanými opraženými oříšky. Pomerančové podmáslí Potřebujete: 4 pomeranče, 2 kiwi, 500 ml podmáslí Postup: Pomeranč a kiwi oloupejte a z citrusu odstraňte jadérka. Ovoce nakrájejte na kostky a spolu s podmáslím rozmixujte a nalijte do sklenek.
Lidový lék proti zánětu v krku Paní Jana se s námi rozdělila o velmi účinný lék proti bolavému, zanícenému krku. Zkuste dát přednost přírodní medicíně. Doporučení čtenářky: Pijte nebo kloktejte po malých doušcích nápoj, který si připravíte rozpuštěním 1 lžičky jedlé sody ve 100 ml vody. Nejdříve užívejte jednou za hodinu a později už ne tak často. Hrdlo by se prý mělo uzdravit do 24 hodin. Někdy stačí užívat jen 2-3x denně, začnete-li s léčbou hned při prvních příznacích škrábání v krku. Čerstvé šťávy pro zdraví Paní Hana radí čtenářkám, které touží mít pěkné a zdravé vlasy. Stačí prý jen pít pravidelně čerstvé ovocné šťávy, které dodají zdraví nejen vlasům, ale i pleti a celému organismu. Nabízí několik kombinací, které si můžete připravit s pomocí odšťavňovače. Vhodné kombinace: * Zimní zelí, mrkev, ředkvičky. * Červená řepa, celer, mrkev. * Kiwi, ananas, hrušky. * Pomeranč, mango, banán. * Jahody, maliny, ostružiny. ** Vitaminová bomba Nedostatek energie a problémy s ranním vstáváním, tak to asi už zažil každý. Paní Marie nám doporučuje několik tipů, jak být fit. Vitaminové bomby je třeba konzumovat hned po ránu. Ranní vitaminová bomba Potřebujete: 1 sójový jogurt, 1 banán, hrst malin (mohou být i mražené), 1 polévkovou lžíci lněných semínek, 50 ml čerstvé grepové šťávy. Postup: Do mixéru vložte všechny ingredience, rozmixujte a vypijte.

Související články