Pondělí 28. září 2020
Zataženo, déšť 11°C

Odbornice na výživu radí

22. ledna 2007 | 10:00

Je nutné, aby alespoň jedno jídlo denně bylo teplé? Nemám moc času, ale snažím se jíst zdravě - saláty, ovoce

Je nutné, aby alespoň jedno jídlo denně bylo teplé? Nemám moc času, ale snažím se jíst zdravě - saláty, ovoce apod. JARMILA Dobrý den, Jarmilo, některé potraviny jsou mnohem lépe stravitelné po tepelné úpravě, avšak není nutné, abyste kvůli tomu snědla každý den nějaký teplý pokrm. Teplota pokrmu sehrává svoji roli především jako prostředek na zahřátí organismu. Navíc to, že jde o vařené jídlo, neznamená, že jeho výživová hodnota je lepší než u pokrmu studeného. Například porovnáme-li typickou českou večeři - guláš s knedlíkem - a její přínos pro naše zdraví s miskou zeleninového salátu s kuřecím masem, vaječným bílkem, sýrem tofu a plátkem tmavého chleba, je to jasné (guláš nevyhrává!). Hlavním bodem tedy není, je-li strava teplá, ale co obsahuje. Mgr. Dagmar Bobková - Nutriční poradkyně

Související články