Pondělí 20. května 2024
Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika
Oblačno, bouřka 20°C

Odbornice na výživu radí

Ryby tvoří neodmyslitelnou součást zdravého jídelníčku
20. listopadu 2006 | 10:00

Ze všech stran slyším, že bychom měli jíst ryby, ale v prodejnách v mém okolí jsou k dostání jen mražené výrobky

Ze všech stran slyším, že bychom měli jíst ryby, ale v prodejnách v mém okolí jsou k dostání jen mražené tresky, pstruzi, filety apod. Obsahují i tyto ryby dostatečné množství nenasycených mastných kyselin? MIRKA Dobrý den, Mirko, obecným pravidlem je, že mořské ryby představují ideální zdroj tzv. omega3 vícenenasycených mastných kyselin (PUFA), které mají příznivé účinky pro lidské zdraví. Bylo mnohokrát prokázáno, že se nejen podílejí na boji proti kardiovaskulárním onemocněním, ale též zasahují do rozvoje nádorů, a to zejména obávaného kolorektálního karcinomu. Nejvydatnějšími zdroji těchto látek jsou tučné mořské ryby, jako tuňák a losos. Zmiňovala jste možnost zakoupení mražených ryb, např. tresky, které však nejsou ideálním příkladem. Treska totiž patří do skupiny méně tučných ryb, u nichž je obsah PUFA nižší. Tento fakt však nikterak nesouvisí s procesem mražení, který nemá na obsah PUFA vliv. Pro ideální saturaci PUFA je dobré konzumovat mořské ryby alespoň 3x týdně, např. ve formě 2 plátků ryby k večeři a k obědu a třeba misky zeleninového salátu s kousky tuňáka ve vlastní šťávě. Mgr. Dagmar Bobková - Nutriční poradkyně

Související články