Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manžel propadl sázkám

Ilustrační foto
22. května 2006 | 10:00

Jsem 8 let vdaná a nyní prožívám peklo, protože manžel je závislý na tipovacích hrách

Jsem 8 let vdaná a nyní prožívám peklo, protože manžel je závislý na tipovacích hrách. Zpočátku mi občas nedával peníze, ale během posledního roku si bez mého vědomí vypůjčil peníze od banky i pochybných institucí a udělal neuvěřitelné dluhy. Bojím se rozvést, protože pak bych zůstala na všechno sama. ANDREA (28)


Petr Šmolka: Milá Andreo, při čtení podobných příběhů jdou na mě zpravidla mrákoty. Namísto toho, abyste se strachem z dalšího soužití s takovým nadělením chvěla podélně i napříč, vy se bojíte rozvést! Na co byste byla, proboha, sama? Na dělání dluhů? Ty přece dělá váš manžel! Na jejich splácení? Ty budete splácet s ním, alespoň dokud jste jeho ženou a pokud nemáte právně rozdělené společné jmění manželů (SJM). Nevěřte, že bude líp. Bude jen jinak - hůř. Už teď se přece váš muž dostal do situace, kdy se snaží "vyrážet klín klínem". Dluhy umořuje dalšími dluhy, propadá se stále hlouběji, zanedlouho již zřejmě narazí na úplné dno. Pokud byste se chtěla utěšovat představou, že se od něj odrazí a bude stoupat ke světlým zítřkům, tak tu představu raději rychle zažeňte. On na tom dně setrvá a vás začnou navštěvovat věřitelé nebo exekutoři. A nikdo se nebude ptát, kdo z vás dvou ty dluhy nadělal! To nejmenší, na čem byste měla nyní trvat, je léčení. Závislost na tipovacích hrách má stejná rizika i stejný průběh jako jakákoliv jiná závislost. Jen s tím rozdílem, že rodinu finančně ruinuje snad ještě rychleji než třeba závislost na alkoholu. Zároveň byste měla soudu podat návrh na zrušení nebo alespoň zúžení společného jmění manželů. Ani tak však nejste ještě plně chráněna. Představa, že jeho dluhy pak budou pouze jeho, je trochu naivní. Byly by, ovšem pouze za předpokladu, že by jeho věřitelé byli včas a prokazatelně informováni, že jste zrušili SJM. Ale silně pochybuji, že by je na to váš manžel vždycky a dostatečně prokazatelně informoval. Bezpečnou ochranou (alespoň do budoucna) je pro vás jedině rozvod. Pokud byste měla důvod i po něm s bývalým manželem setrvávat, nikdo vám v tom nebude bránit. Jen se budete oprávněně cítit bezpečněji. Třeba by to nakonec pochopil i on.
PhDr. Petr Šmolka Manželský a rodinný poradce, popularizátor v oblasti partnerských a manželských vztahů Milé čtenářky, dostal se váš vztah do krize? Nebo si myslíte, že si s partnerem přestáváte rozumět? Máte problémy se sexem? Napište nám do rubriky Láska a partnerství, náš odborník vám poradí jak problém řešit. Na žádost změníme při zveřejnění dotazu vaše jméno. Své dotazy posílejte na adresu: Blesk pro ženy, U Průhonu 13, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: bleskprozeny@ringier.cz (vždy připojte heslo: Láska a partnerství) Neposílejte obálku se známkou na odpověď, jednotlivě nemůžeme odpovídat!

Související články