Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Máte problémy s krásou?

Kvalita vlasů se po porodu mění. Je to způsobeno vlivem hormonů.
23. května 2005 | 17:00

Máte i vy otázky, které se týkají kosmetiky nebo módy? Rádi vám pomůžeme a poradíme

Problém zvaný vitiligo Na tváři a na rukou mám bílé skvrny, které mě trápí už delší dobu. Nevím, jak je zakrýt. Lékař mi řekl, že jde o vitiligo. EVA (24) Z vašeho dopisu je zřejmé, že jste o své chorobě velmi dobře informovaná. Vitiligo není nemoc v pravém slova smyslu, ale jen nepříjemná kosmetická vada, jejíž původ dobře neznáme, tudíž nemá žádné účinné léčení.Opalováním se kontrast mezi skvrnami a normální barvou kůže zvětšuje, a proto je vhodné chránit pokožku před sluncem přípravky, například krémy s vysokým UV filtrem. Existují také různé tónovací přípravky, které vám s vaším problémem pomohou.


Mastné vlasy Po porodu se mi začaly víc mastit vlasy. Mám také hodně vrásek kolem očí. Můžete mi poradit, co s tím? LENKA (31) Po porodu se kvalita vlasů přechodně mění. To však samo přejde, až se hladina hormonů vrátí k normálu. Zatím vám nezbývá, než abyste si často myla vlasy, a to vhodnými a kvalitními přípravky. Nemusíte se obávat, protože časté mytí vlasům neškodí. Na drobné vrásky používejte oční krémy, gely a podobně. Pokud používáte kosmetiku určité značky, určitě najdete v její řadě i tento druh výrobku. Jinak vám dobře poradí zkušená kosmetička nebo lékárnice.
Šediny na ozdobu Mám silnou alergii na kosmetické přípravky, a to i na šampony a barvy na vlasy. Nemohu mít kvůli tomu dokonce ani melír. Ve svém věku už mám ovšem šediny a marně hledám vhodnou alternativu, jak je skrýt. HELA (36) Přestaňte hledat barvu na vlasy, protože zkoušením různých, a to i přírodních barev si při vaší alergii můžete zničit ještě kožní cibulky. Pak budete mít problémy navíc i s kvalitou vlasů. Zkuste se zbavit obav, že šedivé vlasy jsou nemoderní. I z takových vlasů můžete vykouzlit zajímavý, nádherný účes.
Čaje a masti nepomohou Před časem jsem prodělala hlubokou žilní trombózu. Lékařka na endokrinologii mi nasadila léky na vyrovnání hormonů, ale po půl roce mi vypadaly vlasy. Jsem nešťastná a chtěla bych od vás radu. Zkoušela jsem kopřivový čaj, panthenol a podobně. LENKA (32) Větší růst chloupků v obličeji a zároveň i padání vlasů má na svědomí hormonální porucha, kterou je nutné léčit. Proto pokračujte v léčení, nejlépe na endokrinologickém oddělení. Najděte si takové, kde s vámi budou ovašem problému podrobně hovořit. Čaje, masti a vitaminy nemají bez hormonální léčby účinek.

Související články