Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bolestivá menstruace

Ilustrační foto - zažívací obtíže
22. července 2008 | 09:28

Trápí mě bolesti při menstruaci. Můj gynekolog mě však odbyl, že ženy v tomto směru obvykle dost přehánějí - něco prý musím jako žena vydržet.

Trápí mě bolesti při menstruaci. Můj gynekolog mě však odbyl, že ženy v tomto směru obvykle dost přehánějí - něco prý musím jako žena vydržet. Prý existují způsoby jak menstruační bolest zmírnit. Slyšela jsem, že dokonce existuje antikoncepce, s jejíž pomocí lze vyřešit i tento problém... Vlasta, Pelhřimov

Ilustrační foto - zažívací obtíže
Autor: archiv

Na vaše otázky odpovídá:

MUDr. Eva Mazánková, gynekoložka, www.gynekologie-praha.cz

Určitě netrpte zbytečně.
Nejen bolesti břicha, ale i průjem, kruté bolesti hlavy, závratě, nevolnost až zvracení a navíc i "blbá" nálada dokáží ženu pořádně potrápit. Potíže lze někdy zmírnit vynecháním například kávy nebo čokolády. Ideálním řešením je ale hormonální antikoncepce, tentokrát pro její neantikoncepční účinek. Příznaky úplně zmizí, nebo se výrazně zmírní. Pro ženy, které mají bolesti i při užívání hormonální antikoncepce, lze doporučit režim "dlouhý cyklus". Antikoncepce se při něm užívá až 3 měsíce bez přerušení, takže nepříjemné menstruace jsou alespoň méně časté. Výhodné pro dlouhé cykly jsou rovněž antikoncepční náplasti.

Autor: zpracovala: mif
Související články