Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mohu odkoupit byt bez souhlasu bývalého manžela?

Prostředí
9. září 2009 | 07:06

V prvním manželství jsme získali garsonku, která dosud není odkoupena. Byly na ní dluhy, které jsem vyplatila hned po rozvodu.

Vdala jsem se podruhé a nyní v bytě bydlíme s dětmi z prvního manželství a s dcerkou, která se nám nedávno narodila. Chtěla bych byt odkoupit, ale bývalý manžel na výzvy nereaguje. V bytě má stále trvalý pobyt. Město, i když je vlastníkem bytu, tvrdí, že mu trvalý pobyt zrušit nemůže. Marie

Na vaše otázky odpovídá:

JUDr. Tomáš Peráček, právník

Trvalý pobyt nemá s touto věcí nic společného, neboť nezakládá žádné vlastnické nebo užívací právo. Jde jen o evidenční údaj pro potřeby orgánů státu. Oslovte ještě jednou vašeho bývalého manžela písemně (s doručenkou do vlastních rukou na adresu, kde se momentálně zdržuje) s návrhem na uzavření dohody, kdo z vás se stane výlučným nájemcem bytu. Pravděpodobně nebude reagovat, ale vy se můžete obrátit na soud, aby vás určil jako výlučnou nájemkyni bytu bez povinnosti zajistit pro bývalého manžela náhradní byt, ubytování nebo přístřeší. Podle mého názoru vám soud vyhoví. Až po rozhodnutí soudu můžete požádat vlastníka bytu o jeho převod do vašeho osobního vlastnictví.

Zdroj: Lesk.sk

Autor: INT, lena
Diskuse ke článku
.
Související články