Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nehoda v zahraničí

Ať už budete viníkem, nebo poškozeným, vždy zavolejte policii a napište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a svědků.
30. září 2008 | 07:12

V září odjíždíme vlastním autem s manželem do Chorvatska. Co dělat, kdyby se nám stala někde cestou autonehoda. Jak v takovém případě postupovat? Petra

Odpovídá:

Dagmar KOUTSKÁ, Česká pojišťovna

Ať už budete viníkem, nebo poškozeným, vždy zavolejte policii a napište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a svědků. Policejní protokol podepište pouze tehdy, jestliže mu rozumíte a souhlasíte-li s jeho zněním, jinak do něho uveďte v češtině své vlastní vyjádření o nehodě. Pokud jste v roli poškozeného a škoda bude hrazena z povinného ručení viníka, napište si jeho jméno, adresu a registrační číslo vozu a zjistěte si, u které pojišťovny je pojištěn. Společně pak vyplňte záznam o dopravní nehodě. Dojde-li ke zranění, obraťte se na asistenční služby.

Pokud byste nehodu zavinili vy, po návratu z ciziny neprodleně informujte o nehodě svoji pojišťovnu, která se postará jednak o proplacení škody poškozenému z vašeho povinného ručení, jednak o náhradu škody na vašem vozidle z havarijního pojištění.

Autor: duš