Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čím nás muži štvou

18. července 2008 | 15:20

Zdaleka nejde jenom o to pověstné nesklopené sedátko na toaletě. Některé zdánlivé drobnosti nám dovedou udělat ze života peklo, anebo nás přinejmenším pořádně vytočit.

Známe to snad úplně všechny: Jak je možné, že k některým věcem mají muži úplně odlišný přístup? Evoluční psychologové vysvětlují rozdíl mezi mužskou a ženskou logikou v původním rozdělení rolí. Muž byl lovec, který se potřeboval mlčky soustředit na lov a obživu rodiny. Žena naopak odpradávna udržovala teplo rodinného krbu, starala se o děti a zajišťovala komunikaci a soudržnost rodiny. Jenže jak si máme tyto odlišnosti vysvětlovat v dnešní době? Že by snad přece jenom platil název známé knihy "Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše"? Jestli psychologové chtějí třeba poházené ponožky po bytě vysvětlovat jako označování teritoria, tak prosím. To je teorie. Ale jak se s tím dá žít v praxi?

Zaznamenali jsme pro vás příběhy žen, které popisují své výhrady k soužití s drahými polovičkami. A také seznam nejčastějších mužských nešvarů.

15 nejprotivnějších mužských zlozvyků:

1. Nesklápí po sobě záchodové sedátko.

2. Hygiena je pro něj cizí slovo.

3. Nevnímá, když na něj mluvím.

4. Dívá se ženám do výstřihu.

5. Pohazuje špinavé oblečení po bytě.

6. Nemožně se obléká.

7. Kritizuje ženy za volantem.

8. Chrápe.

9. Nechce řešit problémy.

10. Rozmazluje děti.

11. Hraje hry na počítači.

12. Nedbá o své zdraví a kondici.

13. Utrácí neúměrně peněz za své koníčky.

14. Chodí často do hospody.

15, Na kamarády si čas vždycky udělá, na rodinu už ne.

Bez orosené láhve piva nedokáže hodně mužů přežít ani jeden den.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

KLÁRA (30)

Dělám mu služku
Manžel si mě získal tím, že mě zval na společné výlety do přírody a vymýšlel zajímavé věci. Prostě nebyl pecivál. Navíc když mě třeba pozval na oběd, bylo mu jedno, jestli si dám "smažák" za 50 korun nebo jídlo za 150 Kč. Věděla jsem, že mi nebude vyčítat, když si něco pro sebe koupím.
Znali jsme se dlouho a nikoho nepřekvapilo, když jsme ohlásili svatbu. Narodily se nám dvě krásné děti, holčička (5) a chlapeček (3). Jenže kvůli nim a také manželovu podnikání nám najednou na společné výlety nezbývá moc času.

Najednou nám chybí čas na společné výlety.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Často mě mrzí, že si můj muž dokáže vyhradit pravidelný čas na tenis s kamarády, ale třeba na vyzvednutí dětí ze školky už ne. Že si chce občas zajít s přáteli do hospody, bych celkem pochopila, i když někdy opravdu myslím překračuje rozumnou míru. Co mě ale úplně vytáčí, je jeho hraní her na počítači. Kdybych já chtěla mít tolik času sama pro sebe, nevím, kdo by se staral o naše děti. Jenže manžel je prostě už tak vychovaný. Když společně jíme, nechá se úplně obsluhovat a připadá mu to úplně samozřejmé, protože u nich doma to také tak chodilo. O uklízení nebo mytí nádobí ani nemluvím. Všechno, co dělám pro domácnost, bere prostě automaticky. Někdy mě strašně štve, že musím dohlížet nejen na děti, ale vlastně i na něj. Když třeba někam děti veze, připravím jim na cestu svačiny. Po návratu zpátky ale najdu jídlo netknuté a děti mi prozradí sladké tajemství, že táta jim koupil k obědu zmrzlinu. Ze všeho nejvíc mě ale mrzí, když si neúspěchy v práci odreagovává na nás. Snad až děti trochu povyrostou, budeme zase podnikat výlety společně i s nimi.

JAROSLAVA (55)

Utíkal před zodpovědností

Láska na inzerát
S mým druhým manželem jsme se seznámili na inzerát. Já jsem byla už nějaký čas rozvedená a on zase vdovec s malým děckem. Inzerát mu podaly jeho kamarádky, které mu pomáhaly s domácností. Zaujal mne svou citlivostí a starostí o syna. Byl také nesmírně šikovný a dokázal opravit snad cokoli. Dokonce sbíral stará rádia. Měli jsme si o čem povídat.
Jeho syn si na mne snadno zvykl. Brzy bylo jasné, že bychom chtěli vytvořit novou rodinu. Zvláštní bylo, jak proti našemu vztahu protestovala manželova matka. On se mě ale nikdy nezastal. Po čase se nám narodil další syn.
Když vynechám poházené prádlo po bytě nebo třeba nerozlišování, čí je který ručník, naše soužití vypadalo jako ze škatulky. Nic nám nechybělo.

Začátek problémů
Potom náš syn onemocněl a potřeboval zvýšenou péči. Byla jsem z toho nešťastná a měla jsem s ním hodně práce. Jenže manžel pro to neměl pochopení, myslel si, že přeháním.
Začali jsme mít finanční problémy, ale manžel se zdráhal omezit svou sběratelskou vášeň. Vyhýbal se společnému řešení problémů a uzavíral se do sebe. Pak mi najednou oznámil, že s kamarádem zakládá společnou firmu a přes týden s námi nebude. Brala jsem to jako ránu pod pás. Vůbec se mě na to neptal a já jsem zůstala sama s dětmi.
Neměla jsem vůbec čas na své zájmy. Měli jsme sice naději, že když se manželovi bude dařit v podnikání, polepšíme si, ale ve skutečnosti nám jen přibyly starosti. Když jsem chtěla něco řešit, vypadalo to, že jen zbytečně komplikuji situaci.
Pak začaly chodit upomínky na manželovy nezaplacené složenky. Domácí rozpočet stál čím dál víc na mé výplatě. Manžel začal silně kouřit a pracovní neúspěchy zapíjel alkoholem. Úplně se změnil. Nakonec dával všechno za vinu mně, že jsem ho dost nepodpořila. Sotva starší syn odešel na vysokou školu, manžel už nejezdil domů ani na každý víkend.

. Když na nás přišla exekuce a já si musela od kamarádky půjčit peníze, abychom nepřišli o byt, rozhodla jsem se požádat o rozvod.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Raději nový život
Když na nás přišla exekuce a já si musela od kamarádky půjčit peníze, abychom nepřišli o byt, rozhodla jsem se požádat o rozvod. Dnes žijeme spokojeně už tři roky s novým přítelem a na nějaké drobné mužské nedostatky vůbec nehledím. Nejdůležitější je, že moje pozdní láska má úžasný smysl pro humor a je mi velkou oporou. Můžu se na něj spolehnout.

Co s nimi?

Některé věci se změnit dají, některé jen horko těžko a někdy jsou veškeré pokusy o změnu marné. Nejdřív si sama musíte dobře rozmyslet, co vás opravdu rozčiluje a nad čím jste ve skutečnosti ochotná přimhouřit oko. Leckdy už ale vztah dlouho jede ve vyjetých kolejích a pak se něco mění těžko. Nejdůležitější je umět si s partnerem o všem upřímně promluvit. Máme pro vás následující praktické tipy:

- Trpělivost růže přináší. Věci, které vám vadí, se pravděpodobně neobjevily ze dne na den. První úspěch na dlouhé cestě k nápravě bude už to, když vás partner pochopí a uvědomí si, co a proč vás rozčiluje.

- Dejte mu najevo, že si ho vážíte a záleží vám na něm, ale že také ve vztahu potřebujete určité zázemí. Zkuste mu vysvětlit, že i maličkosti opakované stále dokola zbytečně vztah zatěžují. Stokrát nic umořilo osla.

- Udělejte si čas. Při řešení problémů, které vás trápí, se s partnerem domluvte a stanovte si nějakou konkrétní dobu. Dohadovat se o něčem v posteli před usnutím opravdu není dobrý nápad.

- Partner by neměl mít pocit, že na něj příliš tlačíte. Když se bojí, co po něm zase budete chtít, nějakému povídání se snaží vyhnout.

- Používejte zásadu konstruktivní kritiky. Pokud v nějakém ohledu nenaplňuje vaše očekávání nebo všeobecně platné normy, ještě to neznamená, že jinak je špatný nebo neschopný člověk.

- Vzpomeňte si na starou zlatou radu: Chvalte! Pokud bude mít partner dobrou motivaci, zázraků v podobě změn k lepšímu se dočkáte snadněji. Můžete partnera dokonce lákat na nějakou odměnu...

- Lékem na leckteré neshody bývá humor. Co takhle v bytě na vhodná místa umístit třeba vtipné nápisy, které by mu připomněly, jak uvést věci do původního stavu?

  • Muži nás často dokáží pořádně vytočit.
  • Bez orosené láhve piva nedokáže hodně mužů přežít ani jeden den.
  • . Když na nás přišla exekuce a já si musela od kamarádky půjčit peníze, abychom nepřišli o byt, rozhodla jsem se požádat o rozvod.
  • Najednou nám chybí čas na společné výlety.
  • 4

Jak to vidí odborník

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D.

Buďte realistka
Obecně nás rozčiluje nesplněné očekávání, ale ne vždy oprávněné. Většina podruhé vdaných žen říká: "Kdybych v pětadvaceti věděla, co vím dnes, nemusela jsem se rozvádět." Řada vztahů se rozpadá, protože se naše očekávání míjí s realitou. Neslučitelný je také mužský a ženský narcismus. Život je prostě těžší, než jsme si vysnili.

Mějte se ráda
Mužům křivdí i ženy, které trpí sebenenávistí. Takový člověk totiž očekává, že láska partnera tento pocit vykompenzuje. To je ale marná snaha. Ať muž udělá cokoli, žena bude mít neurčitý pocit, že to nedělá z lásky, ale z vypočítavosti či hlouposti, anebo protože o něj jiná nestojí.

Nemyslete na rozchod
Partnera rovněž nemůžete vystát, když začnete snít o rozchodu. Věci, které jste dřív tolerovala, se stávají nesnesitelnými, pokud si v duchu neustále pobrukujete: "Všechny starosti vyřeší rozvod..." Pak vás rozčílí i to, jak se váš manžel drbe na nose.

Relaxujte častěji
Nesnášenlivost násobí i dnes rozšířená spánková deprivace a únava. Často za vlastní chyby obviňujeme partnera, protože podvědomě čekáme, že je bude kompenzovat.

Vztah nejsou jen peníze
Muži bývají mylně přesvědčeni, že jejich hlavním úkolem je vydělávat peníze a zabezpečit rodinu. Pak se věnují rodině jen o víkendech a diví se, že se jim vztah na dálku rozpadá.

Autor: len
Klíčová slova: bpž, téma, vztah, muži, zlozvyky, partnertsví, láska
Související články