Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dovolená bez manžela

S kamarádkou si dovolenou užijete.
19. června 2008 | 09:43

Co by bylo dříve naprosto nemyslitelné, je dnes zcela běžné. Některé manželské páry jezdí na dovolenou zvlášť. A vůbec jim to nevadí.

Ještě před pár lety by žena sama na dovolenou vůbec nejela. Utrpěla by tím její pověst a její manželství by lidé považovali za rozpadlé. Ale doba se změnila a přibývá párů, které tráví dovolenou odděleně.

Ženy jezdí na tzv. "dámské jízdy", aby si odpočinuly od rodinného stereotypu. Dovolená s kamarádkami je pro ně skvělým relaxem a možností načerpat novou energii. Na "dámské" dovolené mohou dělat věci, kterým by se ve společnosti svých dětí nebo partnerů neoddávaly.

Vyhledávají místa, kde jim bude dobře. Většinou jde o relaxační centra, ve kterých mohou mít čas jen a jen na sebe. S kamarádkami probírají běžné starosti i radosti, od kterých odjely. S kamarádkami, které mají stejné zázemí, si tyto dovolené užívají nejvíce.

Některé ženy odjíždějí i se svými dětmi a tyto dovolené jsou pro ně nejhezčí. Matky si užívají odpočinku s dětmi, případně i se svými matkami.


LENKA (40)

Manžel je "vítací typ"
Když byly děti malé, Lenka s manželem neoplývali penězi a každou cestu museli pečlivě zvážit. Dovolené trávili na chatě Lenčiných rodičů.

"Děti byly na čerstvém vzduchu, odpočívali jsme na místě, které dobře známe, kde to máme rádi a kde nás nic nepřekvapí," říká Lenka. Postupem času se její manžel začal intenzivněji věnovat sportu a spolu s tím se rozšiřoval okruh jeho sportovně založených přátel. Občas se s nimi vypravil i na několikadenní výlet.

"Přála jsem mu to, ale z manžela se postupně stal nadšenec, který urazí 100 km na kole v horském terénu, vystoupá na Mont Blanc nebo se vypraví na polární expedici. Moje fyzické síly na to nestačí a hlavně nemám tak dobrodružnou povahu," svěřuje se Lenka, která se snaží být tolerantní a dopřát manželovi občasnou dávku adrenalinu.

Já na náročné expedice opravdu nejsem stavěná.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

"Jsem vítací typ," s oblibou opakuje své ženě Marek svěrákovskou repliku. Lenka někdy reptá, ale manželovy cesty zatím nejsou na úkor rodinné dovolené. Je starostlivý otec a oba syny vede ke sportu. Problém je v tom, že s tím, jak synové dospívají, Lenka začíná být po stránce tělesné zdatnosti "nejslabším článkem" v rodině a je jí jasné, že v příštích letech bude sladké dny volna trávit se svou kamarádkou nebo s maminkou.

"Je to kompromis, máme s manželem spoustu společných zájmů, ale některé naše cíle se rozcházejí. Musíme s tím umět naložit tak, aby tím neutrpěl náš vztah," konstatuje Lenka a jedním dechem dodává: "Stejně je mi to trochu líto, protože k pocitu štěstí potřebuji mít rodinu kolem sebe a nové zážitky sdílím nejraději s nimi, ale ten jejich "báječněj mužskej svět" s námi ženami občas nepočítá. Na druhou stranu, není to žádná tragédie, určitě nejsem zdaleka jediná žena, která se musí smířit s tím, že manžel si občas realizuje sny, do kterých se ona tak nějak nevejde nebo do nich nezapadá."

 

JANA (44)

Já na jih, manžel na zahradu
Na společnou dovolenou jezdívala rodina, když byla dcera malá. Naložili všechny věci a jeli třeba na týden do Německa k moři. Manžel je dobrý řidič a dlouhá jízda autem mu nevadila. Jana jako spolujezdec se snažila navigovat a dcerka spala na zadním sedadle.

Když pak dcera vyrostla, změnily se rodinné dovolené na "holčičí dovolené" ve složení matka a dcera. Manžel Petr má jiné koníčky, rád rybaří, chodí na střelnici a věnuje se mnoha dalším zájmům.

"Máme velkou zahradu a manžel rád zahradničí a kutí. Asi si dokáže představit lepší dovolenou než povalování na pláži. K moři se mu moc nechce a my s dcerou jsme si takovou dovolenou vždycky pořádně užily," říká Jana. Nebyly na nikoho vázané a dělaly si, co se jim zachtělo. Chodily k moři i na nákupy a večer se jen tak procházely městem.

"Vím, že jsem určitě nebyla jediná, kdo odjížděl na dovolenou bez manžela," říká Jana. Vzpomíná, jak jedno léto jela s dcerou na týden do Itálie a připojila se k nim její kamarádka s dětmi. K překvapení Jany však nejely pouze oni. "Nakonec se nás, co jsme se navzájem znaly, přihlásilo nezávisle na sobě poměrně hodně. Jelo nás asi pět maminek s dětmi. Cestu tam i zpátky jsme si užily jako nikdy, protože snad polovinu autobusu jsme zaplnily jen my," vzpomíná s úsměvem.

S kamarádkou si dovolenou užijete.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jana i její dcera nedají na společné dovolené u moře dopustit. "Je to perfektní, člověk se báječně odreaguje, slunce mě nabíjí energií. Navíc na dovolené zkouším jídla, která normálně nejím, věnuji se činnostem, které normálně nedělám, a celkově je to obrovská změna," zasní se na okamžik.

Její manžel však rozhodně není ošizen. Rodinná dovolená se přece jen koná. Většinou jedou někam pod stan nebo do penzionu v Česku, případně tráví volno v poklidu venkova.

Autor: zpracovala: lap, mif
Související články