Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Nejčastější omyly v lásce

9. června 2008 | 11:04

O ničem jiném na světě asi neexistuje tolik bonmotů jako o lásce. Ale co opravdu platí? Prozkoumali jsme lidová moudra pod lupou a tady je výsledek!

Skutečná láska je nezištná

To určitě neplatí. Když něco uděláte pro toho druhého, je to samozřejmě hezké, ale neznamená to, že se máte obětovat. Mnoho žen má tendenci vzdávat se kvůli partnerovi přátel a oblíbených aktivit. To ale není správné. Jen ten, kdo má svoji vlastní identitu, bývá také dobrým partnerem a vyhne se riziku závislosti.
Když každý z partnerské dvojice tráví občas večer jen se svými přáteli, udržuje to lásku svěží. Dostanete nové impulsy a vztah se může dále rozvíjet. Podle psychologů stojí někdy za přílišnou obětavostí skryté citové vydírání ve smyslu: Když dělám všechno jenom pro tebe, tak mě přece musíš milovat! Ovšem láska potřebuje dýchat a do jejího ohně musíte přikládat, jinak její plamen vyhasne.

Protiklady se přitahují

To je omyl! Podvědomě hledáte partnera, který je vám blízký buď svým vzděláním, zájmy nebo celkovým zaměřením. Je jasné, že pokud jste vyrostla ve městě a vystudovala práva, je jen malá pravděpodobnost, že se zamilujete do vyučeného muže z venkova. To, jestli je vám někdo sympatický, určuje podvědomí během několika sekund.
Partneři jsou si mnohdy podobní dokonce i vizuálně. Mají například podobné rysy v obličeji nebo stejný úsměv. To, co se vám podobá, je vám automaticky sympatické. Získá vaši důvěru, protože "to" dobře znáte z každodenního pohledu do zrcadla.

Co se škádlívá, to se rádo mívá

Chyba. Určitě platí, že láska zůstane svěží jen tehdy, když se k sobě budete chovat mile a ve vztahu nebude chybět humor. Drobná hádka se sladkým usmiřováním občas neuškodí, ale vyvarujte se vtipkování na účet svého partnera. Delší období hádek a hněvu totiž naruší rovnováhu ve vztahu. Jen ten, kdo se cítí uvolněně a zamilovaný, může být i láskyplným partnerem.

Vášeň se nedá zkrotit

Také špatně. Je samozřejmé, že po 10 letech soužití vás už nebude příjemně mrazit, když v dálce uvidíte přicházejícího partnera. Odborníci se domnívají, že tyto záchvěvy vzrušení obvykle mizí už po 3 měsících známosti. Ale i když už tyto pocity neprožíváte, nemusíte vášeň hned pohřbívat. Ovšem pro to, aby mezi vámi zůstala i nadále, musíte také něco udělat. Mnoho studií dokazuje, že páry, které si občas dopřejí víkend bez dětí nebo si třeba 1x týdně domluví schůzku jen ve dvou, mohou i po mnoha letech manželství prožívat vášnivý vztah stejně jako na začátku vztah

 

Přečtěte si:

Hans Jellouschek: Pravidla lásky

Vztahy se často dostávají do krizí a rozpadají se. Existují ale určitá pravidla partnerského soužití, která vám pomohou utvářet harmonické soužití. Zkušený manželský terapeut Jellouschek se zabývá transakční analýzou. Nabízí pravidla a rady prověřené praxí.
Portál, brož., 132 str., 199 Kč

Hans Jellouschek: Pravidla lásky
Autor: archiv

Serge Ciccotti: Lépe porozumět sobě i ostatním

V našem každodenním chování se projevují určité mechanismy, které se dají zkoumat s pomocí různých testů a pokusů. V knize se seznámíte se zajímavými psychologickými experimenty, které vám pomohou lépe pochopit, proč a jak se lidé chovají.
Portál, brož., 201 str., 289 Kč

Autor: dami, len
Související články