Úterý 14. května 2024
Svátek slaví Bonifác, zítra Žofie
Polojasno 23°C

Jsem úspěšnější než on

Býk ocení, pokud ovládnete umění svádění.
13. listopadu 2008 | 14:33

Mnozí muži často zraňují svoje partnerky, ačkoliv je v žádném případě nechtějí ztratit. Proč to dělají a proč je my ženy navzdory tomu milujeme?

Samostatnost byla překážkou
Simona byla úspěšná v zaměstnání a ke spokojenosti jí chyběl jen fungující vztah. I tento sen se jí začal splňovat, když potkala Petra. Vypadal výborně, byl šarmantní a vtipný. Pracoval v oblasti počítačové techniky a ve volném čase restauroval starožitnosti. Pro Simonu byl ideálním partnerem, protože sama vedla malé starožitnictví.

Jsem úspěšnější než on
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Začátek lásky
Zamilovala se do něho tak bezhlavě jako nikdy předtím a několik měsíců vůbec nevnímala reálný svět. Ve všem si rozuměli, trávili spolu každou volnou chvíli. Tehdy si ještě vůbec neuvědomovala, že se kvůli němu vzdala svůch zálib a schůzek s kamarádkami.

Změna chování
Po pár měsících se Petrovo chování úplně změnilo. Najednou chtěl o všem rozhodovat sám a Simoně nedal šanci, aby s ním o něčem diskutovala. Najednou považoval za samozřejmé, že se o něj Simona stará. Když však něco nevyřídila podle jeho představ, rozzuřil se. Neustále ji kritizoval, neviděl nic hezkého na jejích vlasech, vzhledu, pocitech. Uměl být sice šarmantní, ale ve vteřině se dokázal změnit v nepřístupného a agresivního člověka, když se prý Simona dopustila nějaké chyby.

Jsem s ním naprosto šťastná.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Touha po převaze
Po čase Simonu úplně znejistil, protože kontroloval úplně všechno: jak žije, co pije, jí, jak se obléká. Stačil jediný pohled jinam, a Petr jí udělal žárlivou scénu. Když si s ním o tom pokoušela promluvit, mlčel, čímž ji ještě víc urážel. Po čase se ze Simony stala ustrašená bytost, která byla vděčná za každé milé slovo. Stále však s Petrem zůstávala, protože navzdory všemu věřila, že se změní a budou se mít tak dobře jako na začátku.

Ztráta vlastní vůle

Snažila se v ničem mu neodporovat, aby ho ještě víc nedráždila. Když si s ním chtěla o něčem popovídat, předem si všechno rozmyslela, aby její slova nemohl pochopit jinak – po svém. Přesto jejich rozhovory většinou dopadly jinak, než si představovala. Jednoho dne se jí však svěřil, jak strašně nenávidí její samostatnost a zároveň obětavost. Simona si tehdy naopak uvědomila, že tu samostatnost kvůli němu ztratila. Následoval rozchod, Simona si zabalila svoje věci a odstěhovala se do podnájmu. Z Petra se tehdy překvapivě stal nejnešťastnější muž na světě.

Nevyrovnaný vztah

Tento případ ale vůbec není ojedinělý, spíš ho můžeme považovat za typický ve vztazích mezi relativně silnou ženou a mužem, který se podvědomě bojí jejího úspěchu a samostatnosti. Ženy, které jsou suverénní v zaměstnání, potřebují uznání a lásku v partnerství. Muži, kteří se navenek tváří, že jim to vadí, jsou ve skutečnosti na takovýchto ženách závislí. Neustále se proto pokoušejí jejich samostatnost překonat. Tím však podkopávají sebedůvěru svých partnerek. Záleží jen na samotných partnerech, zda se dohodnou, anebo jestli se vztah rozpadne pro neústupnost obou stran. Každá z nás už určitě zažila, jak neprostupnou stěnu dokáže postavit mužská ješitnost.

Buďte silná a sebejistá

Osm vět, které si řekněte, když si chcete posílit sebevědomí.

1. Mám právo na to, aby ke mně všude přistupovali s respektem.

2. Mám právo odmítat a nenést zodpovědnost za problémy a jednání ostatních.

3. I já můžu být někdy rozzlobená.

4. Můžu říct "NE".

5. Mám právo dělat chyby.

6. Mám právo na vlastní názor.

7. Mám právo rozhodnout se jinak než ostatní.

8. Můžu reagovat na neoprávněnou kritiku.

Autor: kan, vin
Související články