Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mám zatnout zuby, anebo utéct?

Partneři se často oslovují různými jmény a přezdívkami.
3. října 2008 | 07:12

Chodím se starším ženatým mužem. Po roce našeho vztahu se odhodlal k tomu, že se rozvede. Rozvodové řízení ale provází řada problémů a vyostřených scén.

A také se teď přítel kvůli rozvodu dostal do finančních těžkostí. Své ženě totiž všechno velkoryse nechal a zavázal se jí platit vysoké alimenty, aby mu rozvod podepsala. Jenže ty alimenty jsou tak vysoké, že mu nic moc nezbývá, a tak bydlí zadarmo u mě a momentálně ho musím dotovat. Občas se cítím ze všeho úplně vyčerpaná. Přítele miluji, ale vím, že jsem si vybrala nejtěžší možnou cestu a že to nebude vůbec jednoduché. Do toho musím ještě čelit tlaku mých rodičů, kteří jsou ze mě nešťastní, protože si pro mne takové soužití nepředstavovali. Cítím se opravdu vnitřně rozháraná a celé jsem to ještě opepřila svou nedávnou nevěrou, která byla zakončením mé divoké noci s kamarádkami. Nejhorší je, že jsem neměla ani výčitky. A tak nevím, co se sebou. Mám zatnout zuby a vydržet, nebo ze všeho utéct?

Děkuji za radu, Karla

Na vaše otázky odpovídá:

PhDr. Petr Šmolka
Manželský a rodinný poradce, psmolka@volny.cz

Milá Karlo,

opravdu jste si vybrala hodně těžkou cestu. V zavedeném vztahu je sice také někdy nutné zatnout zuby, je však hodně sporné, zda jít do vztahu, ve kterém je musíte zatínat již tak záhy. Nepochybně je zde i přinejmenším hraniční věkový rozdíl. Sám by nemusel být nepřekonatelnou překážkou. V kombinaci s ostatními těžkostmi však bude tvořit směs až příliš třaskavou. Přidáte-li do ní ještě časovou, možná dokonce i příčinnou souvislost mezi vaším vztahem a jeho rozvodem a okořeníte-li vše jeho finančními těžkostmi, opravdu jen stěží z toho může vzniknout jakákoli lahodná krmě. Pro žádného muže také není snadné být ve vztahu tím méně úspěšným, respektive tím, koho partnerka živí. Paradoxně by se mohlo stát, že vám časem bude právě tohle zazlívat. Nebýt vás, tak by se přece do podobné situace nedostal…! Možná dostal, ale těžko ho o tom budete přesvědčovat. Za čas můžete nepříjemně klopýtat i o rozdílnost představ o tom, co dál. Zda a kdy mít děti, jakou míru volnosti si můžete dopřát, kdo a o čem může ve vztahu vás dvou rozhodovat. V tomto kontextu zřejmě nemusí být vaše nevěra jen náhodnou epizodou završující poněkud divočejší "besídku" s kamarádkami. Lze ji totiž chápat i jako jakýsi "štulec", jímž (třeba nikoli úplně vědomě sama) sebe varujete. Pokud byste se chtěla více zorientovat v tom, jaké máte vlastně perspektivy, pak byste se asi měla vydat za někým, kdo vám v tom může pomoci. Nejspíše byste jej našla v některé z manželských poraden. Adresář je na www.amrp.cz

Klíčová slova: bpž;bpz;poradna;vztahy;
Související články