Čtvrtek 16. května 2024
Svátek slaví Přemysl, zítra Aneta
Oblačno, déšť 20°C

Vše nedokončené vláčíme stále s sebou!

Šamanka Marie K. Matoušková
26. září 2008 | 08:13

Mám dceru a syna a jsem rozvedená. Toužím najít nového partnera, se kterým bych byla šťastná a vytvořila novou rodinu, ale nedaří se mi to.

Stále se potácím v jakémsi bludném kruhu. Ztratila jsem pevnou půdu pod nohama, nedokážu se z toho vymanit, trpím depresí, úzkostmi, mám pocit, že vůbec nevím, kdo jsem.
Obávám se, že své nálady a nespokojenost přenáším i na své děti. Vždy jsem toužila po harmonické rodině, ale mám pocit, že kvůli své složité povaze nemohu být šťastná a udělat šťastnými ani ostatní, což mě velmi trápí. Jsem z toho již zoufalá. Mockrát děkuji za odpověd.
Tereza (51)

Odpovídá:

Šamanka Marie K. Matoušková

Věnuje se systemickým konstelacím, hypnóze, neurolingvistickému programování, reiki, několikrát navštívila šamany v Jižní Americe. (www.marikat.mysteria.cz)

Šamanka Marie K. Matoušková
Autor: archiv

Milá Terezo,

z vašeho dotazu vidím, že procházíte nelehkou fází života. Všechny stavy, které popisujete, jsou typickou reakcí na ztrátu vztahu. Píšete, že kvůli své složité povaze nedokážete být šťastná. Přiznejte svému bývalému partnerovi, že ani pro něj nebylo jednoduché naplnit vaše očekávání. Věděl, co si pod harmonickým domovem představujete? Z data narození vidím, že jste se hodně obětovala pro rodinu a na sebe téměř zapomněla. Nelze být šťastná skrze druhé. Nelze je činit zodpovědnými za to, zda jsme šťastné či ne. Objevte v sobě trochu schopnosti prožívat radost, jako jste to uměla v dětství, určitě se někde na dně vašeho srdce choulí. Pusťte ji ven! Prožívejte ji nezávisle na druhých.

Pokud se příliš spoléháte na "jistoty", které jistotami nejsou, a ony se zbortí, padnete s nimi i vy. Manželství bohužel není definitiva pod penzí. Poděkujte svému bývalému manželovi za všechno pěkné, co jste spolu prožili, a ostatní nechte minulosti. Uvědomte si, že vaše děti se narodily z vás obou a pravděpodobně i z lásky. Děti i vzpomínky vám zůstaly. Je jenom na vás, jestli chcete stále vzpomínat. Dokud se díváte jenom na problém, nemůžete vidět řešení. Obracíte se tak zády i ke svým dětem, které vás potřebují. Podívejte se raději dopředu a svůj minulý vztah vnitřně ukončete. Bývalému manželovi odpusťte a jako partnera ho ze svého života propusťte. Ponechte mu místo jenom jako otci svých dětí.

V jednapadesáti jste zralá žena a máte kus života před sebou. Získala jste mnoho. Harmonický domov můžete vytvořit i bez muže! Otevřete se všemu novému, co vás čeká, a udělejte si místo pro nový vztah. Říká se: "Jiný muž, jiná šance". Vztahy nejsou stejné a hlavně – s každým jiným mužem jsme "jiné" i my. Překvapte sama sebe. Hlavu vzhůru! Hvězdy říkají, že to vůbec nebude špatné…

Děti mají nárok na polovinu společného jmění.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Na slovíčko s Marií na téma: Nemohu najít partnera

Vztahy jsou proměnlivé jako počasí, někdy se hřejeme v paprscích slunce, jindy přijde hurikán, který za sebou nechá pořádnou spoušť. Není to snadné.

Každý z partnerů má vlastní představu o tom, jaký by měl ten druhý být a jak by měl vztah fungovat. Představy se navzájem liší. Někdo možná pociťuje osobní selhání kvůli tomu, že mu jeho vztah nevyšel, a ztratí odvahu hledat dál. Jiného zase ovlivňuje vazba na původní rodinu, a jsou-li v ní obsažené vzory, které ho na nevědomé úrovni nutí opakovat nevhodné chování členů rodiny, je to značná komplikace.

Další překážkou mohou být neukončené vztahy s předchozími partnery. Také nevědomý "strach z mužů" vztahům nepřeje. Bývá přejímán nevědomky od žen, které se v rodině narodily před vámi, a i když jste přesvědčeny, že jste pro vztah zralé, ve skutečnosti od sebe muže odstrkujete. Důvodů je celá řada, ale neztrácejte odvahu! Pokud se povede, určitě to stojí za to.

Máte problémy na duši? Trápí vás staré křivdy, problémy ve vztazích, s rodinou? Máte nízké sebevědomí? Napište nám!

Pište pouze na e-mailovou adresu redakce: bleskprozeny@ringier.cz. Do předmětu zprávy napište "PORADNA PRO DUŠI". K dotazu připište i datum svého narození, případně datum narození dalších osob, ke kterým se váš dotaz vztahuje.

Autor: připravila: Olga Poucheová
Související články