Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lahůdky v čase: Netradiční meruňkový speciál

Fotografie
15. července 2010 | 14:04

Sladké plody dozrávají. Jak je zužitkovat? V meruňkovém speciálu najdete inspiraci i užitečné rady. Pro klasické koláče nebude prostor. Za to se dozvíte, jak vyrobit likér, zavařit džem, dopřát si panna cottu.

Proč a jak nám prospívají

Obsahují účinné látky, které brzdí procesy stárnutí a podporují buněčnou regeneraci. Zlepšují náladu, odstraňují únavu a poruchy soustředění. Posilují imunitní systém, chrání buňky před vlivem volných radikálů a pomáhají regulovat krevní tlak. Kromě toho mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, jsou výborným zdrojem železa a v obsahu betakarotenu jim konkuruje jen pár druhů exotického ovoce.

Nákup a skladování

S meruňkami to není úplně jednoduché. Plně rozvinutou chuť má jen to ovoce, které se trhá zralé. Ale prodejci často nabízejí předčasně utržené plody. Ty rozhodně nekupujte, jsou kyselé a tvrdé. Vybírejte ty tužší na dotyk s výraznou medově sladkou vůní. Pokud i tak sáhnete vedle a koupíte nezralé, nechte je několik dní „dojít“ na světlém místě. Na rozdíl od jiného ovoce snášejí skladování v lednici a v papírovém sáčku vydrží tři až deset dní.

Zajímavost

Sušené meruňky jsou na některé látky bohatší než čerstvé. Obsahují více betakarotenu, vlákniny draslíku, boru a železa. Bohužel je výrobci většinou před sušením vystavují působení síry (E 220). Ovoce si sice udrží sytě oranžovou barvu, ale tato složka může vyvolat alergické reakce. Sířené meruňky proto před konzumací důkladně omyjte teplou vodou. Oblíbené jsou kompotované, ale jejich nevýhodou je poměrně mvysoký obsah cukru a nižší množství vitaminů, jako ostatně u každého zavařovaného ovoce.

Víte, že…

… meruňka pochází z Číny? Jako první ji začali kultivovat Arabové v jižním Španělsku a jižní Francii.

TIP:

* Z meruněk můžete připravit zajímavou přílohu ke grilovanému masu – meruňkové čatní. Čerstvé ovoce vypeckujte, nakrájejte na kostičky a osmahněte na olivovém oleji s trochou prolisovaného česneku.

* Sušené meruňky uvařte doměkka v jablečné šťávě nebo ve šťávě z bílého hroznového vína. Pak je rozmixujte, získáte chuťově výraznou pomazánku na pečivo.

Recepty v příštích dílech.

Autor: red
Klíčová slova: meruňky, dobrou chuť
Diskuse ke článku
.
Související články