Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak vaří Evropa: Lucemburská polévka ze zelených fazolek

Fotografie
3. července 2010 | 15:45

V seriálu vám přiblížíme atmosféru kuchyní jednotlivých zemí Evropské unie. Seznámíme s typickými jídly a představíme zástupce Evropské komise. Tentokrát Lucembursko a jeho proslulou fazolovou polévku.

Co jim chutná?

Lucemburská kuchyně nese výrazné prvky německé, belgické a francouzské kuchyně. Mezi speciality, které se rozhodně vyplatí ochutnat, patří věhlasná ardenská šunka, vepřové maso s fazolemi, mladé vepřové v rosolu, masové záviny a různé druhy salámů. Skvělé jsou i zákusky s domácími likéry nebo palačinky flambované na třešňovici. Mezi tradiční nápoje patří především pivo a víno. Lucembursko má svoje vlastní značky piva, pokud jde o víno, proslulé jsou vinice v moselské oblasti. Rychlou a dostupnou možností, jak vyzkoušet něco z lucemburské kuchyně, je polévka s fazolovými lusky.

Polévka ze zelených fazolek aneb Bohnenschlupp592542:gallery:true:true


Doba přípravy: 10 minut

Doba vaření: 25 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):
150 g brambor
1 cibuli
30 g másla
100 g slaniny
sůl
zakysanou smetanu podle chuti

1. Fazolky očistěte, omyjte a případně nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu s fazolkami opečte na másle.

2. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, přidejte k fazolkám, podlijte vodou, osolte a vařte doměkka.

3. Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte a spolu s výpekem dejte do polévky. Na závěr přidejte zakysanou smetanu podle chuti a ihned podávejte.

Autor: vl, lap, amp
Diskuse ke článku
.
Související články