Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Užijte si víkend: Fígle pro grilování

Grilování není jen obyčejné vaření, je to i příležitost se sejít s přáteli a pobavit se
21. května 2010 | 17:58

SERIÁL: Pro všechny, které klasické steaky na grilu nudí, se nabízí ryby, plody moře, špízy a směsi. Nechybí ani zelenina a ovoce.
Ryby a plody moře

Ryby a plody moře

Grilované ryby spolu s plody moře patří na celém světě k vyhledávaným pokrmům. A to platí i pro naše sladkovodní pstruhy, kapry či jiné říční úlovky. Ze sladkovodních ryb se na gril nejlépe hodí pstruh nebo candát, z mořských tuňák, mečoun, losos, ale i obyčejná treska. Na rozdíl od jiných druh masa, příprava ryby trvá pár minut. Jakmile se na ni začne tvořit bílá sraženina, tzv. bělmo, je hotová.

Ryba se z kůže nestahuje (platí i pro filety). Jen se zbaví šupin (mimo malých sardinek). Na kameni či mřížce se nejprve opéká kůží dolů  - na několika místech lehce naříznutá, aby se nezkroutila. Také se nabízí úprava v balíčku. Maso zabalené do alobalu nebo ještě lépe do tzv. papiloty (pečícího, olejem potřeného papíru). Balíčky se dávají na okraj roštu, kde je nižší teplota a chutě masa plus bylinek se v nich dokonale spojí a nepřijde se o šťávu.

Špízy a směsi

Vybízí ke kreativitě a umí šetřit peněženku, pokud je kuchař vynalézavý. Na jehlu se dá v podstatě napíchnout cokoli. Pohrát si z různými chutěmi. Šťavnatý špíz je z vepřového, rybám a drůbežímu masu svědčí proložení anglickou slaninou.

Pokud nejsou k dispozici kovové jehly, je dobré dřevěné špejle namočit alespoň na půl hodiny do vody. Mleté burgery se dají dělat z různého masa, včetně směsí. Unás je nejobvyklejší mix vepřového a hovězího. Skvělé je i mleté kuřecí či jehněčí, které je zejména populární ve východní kuchyni a koření se koriandrem, římským kmínem, špetkou hřebíčku plus česnekem a čerstvou mátou.

Zelenina a ovoce

Grilovaná zelenina může být samostatným chodem nebo přílohou k masu. A na kameni či mřížce lze připravit i teplý dezert z ovoce. Pečená zelenina se připravuje rychle a jednoduše. Stačí sůl, a kapka panenského olivového oleje. Nejlépe okořeněného snítkami čerstvých bylinek (záleží na chuti), které se v něm nechají několik dnů macerovat.

Stejně tak jednoduché jsou ovocné dezerty. Šťavnaté švestky, meruňky či broskve je skvělé před grilováním ochutit špetkou skořice, troškou hnědého cukru či medu. Za ochutnání rozhodně stojí na jehle napíchnutý ananas, který ochucení nevyžaduje a při opékání v řezu lehce zkaramelizuje.

Samostatnou kapitolou je brambor. Nejlépe v alobalu zabalený, ve slupce doměkka opečený, který se na polovinu rozřízne, mírně rozevře a naplní zakysanou smetanou či tvarohem s česnekem a bylinkami. Ani tady se fantazii meze nekladou.

Autor: frč
Diskuse ke článku
.
Související články