Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Domácí zmrzlina

Borůvkové nanuky
21. srpna 2008 | 12:35

Léto ještě zdaleka nekončí, a proto neváhejte a zbývající prázdninové dny zpestřete dětem i sobě vlastnoručně vyrobenými mraženými specialitkami.

Lízátka z pomerančové šťávy
Na 6 kusů potřebujete 600 ml pomerančové šťávy a cukr krystal podle chuti. Šťávu oslaďte cukrem a vlijte do mělké misky. Dejte ji částečně zmrazit a potom ji přelijte do formiček na nanuky nebo do menších plastových kelímků a ještě na dvě hodiny vraťte do mrazáku. Pro lepší chuťový zážitek můžete do šťávy přidat i nadrobno nakrájenou pomerančovou dužninu.

Ledové kostky
Na přibližně 30 kostek budete potřebovat 500 g zralého ovoce (jahody, meruňky, maliny), 100 g cukru krystal, 1 lžíci citronové nebo limetkové šťávy a 180 g bílého smetanového jogurtu. Ovoce omyjte, očistěte, podle potřeby vypeckujte a prolisujte spolu s cukrem. Dále přimíchejte citronovou nebo limetkovou šťávu a jogurt. Touto směsí naplňte formičky na led a nechte zmrazit. Potom ledové kostky uvolněte z formy a servírujte například s čerstvým ovocem a se šlehačkou.

Ovoce
Autor: Dušan Křístek, Michal Protivanský

Borůvkové nanuky
Na 8 nanuků budete potřebovat 400 ml acidofilního mléka, 4 až 5 lžic medu a 100 g borůvek. Acidofilní mléko rozkvedlejte s medem, přidejte borůvky a ještě jednou promíchejte. Do formiček na nanuky, do plastových kelímků nebo malých misek vlijte připravenou směs, do středu zapíchněte dřívko nebo silnější plastovou slámku) a dejte alespoň na 4 hodiny do mrazáku.

 

 

Autor: Ladislava Protivanská
Související články