Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Červené delikatesy

22. července 2008 | 10:16

Skvěle chutnají a díky výrazné rudé barvě vyniknou v každém jídle, takže vám rozhodně zvednou náladu.

 

Rajče, paprika

Kromě nich máme na mysli například i červenou cibuli, chilli papričky, jahody, třešně, brusinky, maliny, červený meloun a rybíz. Všechny tyto druhy ovoce a zeleniny lze připravit na mnoho způsobů, které v létě nadchnou každého jedlíka.

 

Polévky

Například takovou rajskou polévku můžete uvařit s hřebíčkem, se skořicí i s větším množstvím cukru, anebo s bazalkou a oreganem a podávat ji s mozzarellou či s mletým masem a kousky další zeleniny. Paprika se hodí do vegetariánského jídla stejně jako do masového guláše. Ovoce je zase ideální pro přípravu studené letní polévky.

 

Na plnění a do nádivek

Rajčata, papriky nebo meloun jsou ideální na plnění různými náplněmi a saláty.Drobnější ovoce je skvělé i jako základ slaných náplní (na pizzu a koláče). Například jahody smíchané se šunkou a s pistáciemi, brusinky s opečeným mletým masem, třešně s cibulí a kuřecím masem. Ovoce dochucené medem, skořicí a vanilkovým cukrem, podávané v melounu a pokapané rumem – to je ideální dezert pro letní podvečer.

 

Na grilování

Tento letní rituál se bez grilované papriky, rajského salátu a sladkých pikantních omáček s ovocem neobejde. Doporučujme rozmixovat brusinky, povařit je s trochou koňaku, dochutit cukrem a kořením, zjemnit smetanou a podávat k masu. Stejně tak můžete připravit i omáčku z jahod, rybízu, z míchaného ovoce.


Na zavařování

Rajčata ve slaném nálevu, papriky v oleji, lečo, kečup, bulharský salát, malinový sirup, marmelády, čatní a kompoty – všechny druhy nejen červeného ovoce a zeleniny přijdou v zimě vhod. Zkuste si kromě klasiky připravit i méně tradiční pochoutky. Například lečo s chilli, papriky plněné sýrem, rybízový likér, rajčatovo-jahodové čatní...

 

Vzhůru do experimentování a vychutnávání!

Autor: Ladislava Protivanská
Související články