Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Perfektní pečínka

Perfektní pečínka
25. července 2008 | 12:17

Chcete se blýsknout před svými nejbližšími? Připravte jim k nedělnímu obědu dokonale upečené šťavnaté maso.

Z vepřového masa se k pečení nejlépe hodí například bůček s kůží, který můžete před pečením naplnit. Dále můžete v troubě péct karé, krkovici nebo kotletu.

Vepřový bůček s kůží si lépe zachová šťávu, když kůži před pečením nakrojíte. Použijte k tomu ostrý nůž, kůži nařízněte do mřížky, ale dbejte přitom, abyste ji nezakrojila až do masa. Dokřupava propečená kůrka je ničím nenahraditelná pochoutka. Jak jí ale dosáhnout? Po hodině pečení nakrojenou kůži potřete směsí medu a octu a tento postup ještě několikrát zopakujte. Libovější druhy masa můžete před pečením obalit plátky slaniny a v průběhu pečení je podlévat vypečenou šťávou.

Po upečení nechte maso krátce proležet, nakrájejte je a rozložte na mísu. Maso obložte zeleninou, polijte výpekem nebo omáčkou a můžete podávat.

Očistěte a nakrájejte 250–300 g kořenové zeleniny. Maso (1 kg bůčku včetně kůže) omyjte, osušte, kůži nakrojte do mřížky, osolte a opepřete. Maso vložte do pekáče, obložte zeleninou a v troubě vyhřáté na 175 °C pečte asi 1–1,5 hodiny. Mezitím orestujte na lžíci rozehřátého másla dva pórky a 600 g mrkve (vše nakrájené na kolečka), podlijte 50 ml vývaru, ochuťte solí a pepřem, 1 lžící medu a 2 lžícemi ovocného octa. Po hodině pečení maso připravenou směsí potřete. Po upečení maso vyjměte, do výpeku přidejte k zelenině 150 ml vývaru, zahustěte škrobovou moučkou, zjemněte smetanou a podávejte jako omáčku k masu.

Autor: připravila: lap
Související články