Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

7 hitů každé spíže

Když není čas na velké nákupy, zachrání vás dobře zásobená spíž.
15. července 2008 | 08:30

Když není čas na velké nákupy, zachrání vás dobře zásobená spíž. Vyčarujete oběd, večeři i rychlé pohoštění pro návštěvu.

1. Těstoviny, rýže, brambory
Z hlediska využití jsme je zařadili pod jeden bod. Můžete z nich připravit hlavní jídlo, přílohu i salát. Všechny tři potraviny se hodí pro přípravu nákypů, polévek a dají se kombinovat s masem, rybami, se sýrem, s ovocem a se zeleninou. Mohli bychom sem přiřadit i kuskus, bulgur a kukuřičnou krupici, které lze využít podobně.

2. Bujóny
Masové, zeleninové, houbové i bylinkové kostky, které se rozpouštějí v horké vodě, jsou skvělou surovinou pro dochucení polévek, masových pokrmů, zálivek i příloh.

3. Ocet, olej, sójová omáčka
Jsou nepostradatelné a rozhodně by neměly chybět v žádné spíži. Hodí se pro zvýraznění chuti zálivek, pod maso a vyniknou i v zeleninových pokrmech. Olej má ještě širší využití pro pečení a smažení.

Když není čas na velké nákupy, zachrání vás dobře zásobená spíž.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

4. Rajský protlak
Stálici v českých kuchyních využijete při přípravě polévky nebo omáčky, k hovězí a bramborové kaši, ale i jako základ na pizzu a těstoviny. Nesmíme zapomenout ani na omáčku k plněným paprikám. Vám, které rády experimentujete, doporučujeme i využití do pomazánek, bramborové kaše, k rybám a do rizota.

5. Sterilované luštěniny, ovoce a zelenina
Poslouží jako základ pro kompletní oběd. Například z fazolí uvaříte polévku, z kukuřice a jiné zeleniny připravíte salát nebo zapečený nákyp se sýrem. Z ovoce snadno vykouzlíte sladký salát, pyré nebo tiramisu. Další konzervy, které se vyplatí mít v zásobě, jsou tuňák, sardinky a lančmít.

6. Med, kečup a hořčice
To je trojice vhodná na chléb, k pečenému masu, uzeninám, do omáček i na grilování. Doporučujeme je smíchat a podávat k párkům nebo k opečeným uzeninám.

7. Mouka, krupice a vločky
Mají své jisté místo v každé špajzce. Potřebujete je při přípravě koláčů, zahustíte jimi polévku, omáčku, případně i sekanou. Připravíte z nich těstíčko ke smažení.

Autor: lap
Související články