Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak dlouho vydrží?

Kdy se vyplatí zbytky od oběda nechat a kdy je lepší je raději vyhodit?
6. června 2008 | 07:30

Znáte to, po obědě zbude maso, knedlíky, zelenina, které pak čekají na svoji druhou příležitost v ledničce. Kdy se vyplatí je tam nechat a kdy je lepší je raději vyhodit?

Maso

V syrovém stavu můžete maso skladovat 2–3 dny, drůbeží raději jen dva dny. Mleté maso byste měla zpracovat do 24 hodin. Čerstvé maso raději hned naporcujte a dejte zmrazit. Tepelně upravené maso můžete v chladu uchovat nejdéle 3 dny.

Vejce

Měla by v chladu vydržet minimálně 4 týdny. Důležité je před uskladněním je neomývat, aby neztratila ochrannou vrstvu. Podle potřeby můžete vejce i zmrazit, ale žloutky a bílky oddělte a zmrazujte je zvlášť.

Bramborový salát

Zejména o svátcích bývá v českých rodinách v lednici velká mísa salátu s majonézou a všichni ho postupně pojídají třeba i 3 dny. Tak dlouho by bylo lepší skladovat jen salát s olejovým nebo citronovým dresinkem. Nakrájená cibule navíc rychle hořkne.

Těstoviny

Uvařené těstoviny, nudle, kolínka nebo vrtulky můžete skladovat v plastové dóze v lednici až 3 dny – dobře se hodí například do zapékaného nákypu. V případě potřeby je lze i zmrazit.

Ryby

Rybí maso obsahuje mnoho bílkovin a proto se rychle kazí bez ohledu na to, zda je už tepelně upravené nebo ještě syrové. V ledničce skladujte rybu nanejvýš jeden den. Syrové ryby bez problémů uchováte v mrazáku, kde vydrží až dva měsíce.

Knedlíky

V hermeticky uzavřené nádobě vydrží v lednici až 3 dny. V mraženém stavu je můžete uchovávat i 6 měsíců. Nikdy neskladujte syrové knedlíky, do lednice i do mrazáku je vždycky dávejte uvařené.

Autor: lap