Jejich základem je kvalitní rostlinný tuk.
Dějiny hebké bílé omáčky sahají do poloviny 18. století a její pravlastí je – jako u mnoha jiných delikates – Francie. Objevovala se na aristokratických stolech jako chuťovka k masům i zeleninovým salátům a brzy dostala sestřičku v podobě omáčky tatarské. Ta pravá, francouzská, představuje směs majonézy s naloženými kyselými okurkami, česnekem, cibulí, pažitkou, petrželí, estragonem, šalotkou, kapary, solí a pepřem. Česká verze je jednodušší, do ní patří jen okurky, hořčice, pažitka, cibule, pepř a sůl.
Kdy si dopřát majonézu
Fast food v podobě hamburgerů, hranolků a tatarky nikdo za zdravé jídlo neoznačí. Lžíce majonézy na zeleninovém salátu ale žádného dietologa nepobouří. Proč? Průmyslově vyrobená majonéza se připravuje z kvalitního (nejčastěji řepkového) oleje, pasterizovaných vaječných žloutků, octa nebo citronové šťávy a soli. Olej napomáhá vstřebávání vitaminů A, E a K ze zeleniny, takže když salát nezakapete olejem, můžete ho nahradit právě majonézou. Přitom je v tomto případě vhodnější sklenička z obchodu než doma připravená majonéza. Proč? Obsahuje mnohem méně vaječné složky (ve 250 ml je třetina jednoho žloutku, zatímco při domácí výrobě budete potřebovat na stejné množství dva žloutky). Konzumace v malém množství se tedy nemusejí bát ani ti, kdo mají problémy s cholesterolem. Pasterizace vajec také vylučuje možnost bakteriologické salmonelové infekce.
SLOVO ODBORNÍKA
"Jedna porce klasické majonézy nám dodá přibližně 100 kcal (5 procent z doporučeného denního množství pro dospělou osobu), nízkotučná majonéza 60 kcal (3 procenta), tatarská omáčka 70 kcal (4 procenta) a nízkotučná tatarská omáčka 50 kcal (3 procenta)," říká odbornice na výživu RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc. Pokud počítáte energii v kilojoulech, pak násobte: 1 kcal má 4,2 kJ. |
Pozor na datum spotřeby
U nás se majonéza hojně používá do bramborových a jiných pochoutkových salátů, v tomto případě je vhodnější nízkotučná nebo smíchaná s bílým jogurtem. Majonéza i tatarka jsou zkrátka pochutiny - naučte se je využívat jako lahodnou tečku na zeleninovém nebo i bramborovém salátu, případně si dejte lžičku ke grilovanému masu nebo rybě. S chutí, ale ne víc! Při nákupu si hlídejte nejen čerstvost, ale také množství konzervačních látek a emulgátorů. Pokud je jich málo, má sice omáčka kratší použitelnost, zato je zdravější i chutnější.
Chcete domácí?
Blíží se příprava vánočního menu, tak si můžete i trochu zahřešit. Na domácí majonézu si kupte kvalitní řepkový olej (olivový dodává majonéze příliš osobitou chuť) a čerstvá vejce z dobrého chovu. Příprava vyžaduje trpělivost. Dva pečlivě oddělené žloutky (nesmí v nich být ani "poutko" z bílku) lehce osolte a našlehejte. Šlehací metla nebo elektrický šlehač s pomalým chodem se nesmí po celou dobu zastavit. Postupně přikapávejte ke žloutkům polovinu oleje (celkem ho budete potřebovat asi 300 g). Když hmota zhoustne a nestéká z metly, přidejte dvě lžíce octa nebo šťávu z půlky citronu. Dál šlehejte a tenkým pramínkem přilévejte zbytek oleje, dokud hmota znovu nezhoustne. Takto připravenou majonézu uchovávejte v ledničce maximálně tři dny.
Pozor! Nesmí zmrznout, protože po rozmrazení by byla řídká.