Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Broskve, broskvičky

Broskve s tvarohem
14. srpna 2006 | 10:00

Nabízíme vám dva recepty na sladká jídla z oblíbeného ovoce - broskví

Nabízíme vám dva recepty na sladká jídla z broskví.


Broskve s tvarohem Doba minut přípravy: 10 Doba pečení: 8 minut BUDETE POTŘEBOVAT: * 8 zralých broskví * 250 g polotučného tvarohu * 60 g sušenek amaretti * 1 lžíci vanilkového cukru * 2 lžíce hnědého cukru * 1 lžíci rumu Postup: Omyté broskve rozpulte a opatrně vyjměte pecky. Půlky broskví rozložte do mělké zapékací nádoby lehce vymazané máslem. Sušenky zabalte do čisté utěrky a s pomocí válečku je rozdrťte nahrubo. Broskve naplňte sušenkovou drtí a na každou dejte lžíci tvarohu, který jste smíchala s vanilkovým cukrem a s rumem. Posypejte je hnědým cukrem a zapékejte ve vyhřáté troubě asi 8 minut. Podávejte teplé.
Broskvový dort s oříškovým krémem Doba přípravy: 1 hodina Doba pečení: 30 minut BUDETE POTŘEBOVAT: na těsto: * 4 vejce * 140 g hladké mouky * 120 g cukru moučky * 2 polévkové lžíce horké vody * 1 vanilkový cukr na krém: * 120 g mletých ořechů * 120 ml mléka * 180 g másla * 80 g cukru * 1 vanilkový cukr * broskvový nebo meruňkový džem navrch: * 5-6 broskví * 1 sáček čiré dortové želatiny * 250 ml broskvové šťávy * 1 lžíci rumu * cukr podle potřeby Postup: Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, přidejte vroucí vodu a šlehejte do pěny. Z bílků a zbývajícího cukru ušlehejte tuhý sníh. Vmíchejte ho do žloutkové pěny střídavě s moukou a vanilkovým cukrem. Těsto vlijte do dortové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Korpus pečte asi 30 minut. Mleté ořechy, cukr a mléko krátce povařte za stálého míchání, odstavte a nechte vychladnout. Potom za stálého šlehání do směsi postupně přidávejte máslo a vanilkový cukr. Vychladlý korpus rozkrojte na 3 pláty, pokapejte je rumem, potřete krémem a slabou vrstvou džemu. Dort vraťte do formy. Vrch poklaďte oloupanými broskvemi nakrájenými na menší dílky. Můžete přidati dílky jahod. Broskvovou šťávu smíchejte s rumem a želatinou. Želé připravte podle návodu na obalu, podle chuti přislaďte a nalijte na ovoce.

Související články