Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rajčata a papriky na váš stůl

14. srpna 2006 | 10:00

Uvařte si s námi skvělec chutnající a zdravá jídla z paprik a rajčat

Co by to bylo za vaření bez pestře zbarvených rajčat a paprik?! Recepty na zdravé pokrmy můžete využít po celý rok, ale sezóna těchto plodů vrcholí právě nyní! Dopřejte si je v nejrůznějších úpravách - ať už každé zvlášť nebo v báječném chuťovém souznění.


LETNÍ ŠPÍZY S PAPRIKOU Doba přípravy: 30 minut Doba grilování: 15 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 3 papriky * 100 g žampionů * 100 g tvrdého sýra * 1 svazek mladého pórku * 3 červené cibule * půlku malé cukety * olej * sůl, pepř Postup: Papriky omyjte, osušte, podélně rozkrojte a zbavte semen. Rozložte je na plát alobalu vymazaný tukem a pečte v troubě asi 10 minut. Zchladlé papriky oloupejte a nakrájejte na proužky široké asi 4 cm. Žampiony omyjte a osušte, omytou cuketu nakrájejte na kolečka, omytý pórek na kousky dlouhé asi 4 cm, sýr nakrájejte na stejně dlouhé špalíčky. Sýr zabalte do proužků papriky a napichujte na špejle spolu s ostatní zeleninou a žampiony. Špízy jemně osolte, potřete olejem a grilujte asi 15 minut. Můžete je podávat s různými dresinky.


PAPRIKY SE SÝROVOU NÁDIVKOU Doba přípravy: 15 minut Doba pečení: 20 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 4 kapie * 100 g tvrdého sýra * 2 vejce * hrnek strouhanky * půl hrnku šunky nakrájené nadrobno * půl hrnku mléka * čerstvou petrželovou nať * sůl, pepř Postup: Sýr nastrouhejte a dejte do mísy, přidejte strouhanku, vejce a trochu mléka. Omytou petrželovou nať nasekejte najemno. Šunku nakrájejte na drobné kostičky. Směs ochuťte solí, pepřem, petrželkou a důkladně promíchejte. Papriky podélně rozkrojte, odstraňte semena a naplňte je sýrovou nádivkou. Pečte ve vyhřáté troubě, dokud nádivka nezezlátne.


VESELÁ RAJČÁTKA Doba přípravy: 25 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 8 rajčat * 2 vejce uvařená natvrdo * 150 g šunky * 1 Lučinu * 3 lžíce majonézy * Vegetu * sůl * bylinky Postup: Rajčata omyjte, osušte a opatrně seřízněte vrchní díl. Dužninu opatrně vydlabejte malou lžičkou a dejte do mísy. Vejce nakrájejte nadrobno, přidejte šunku nakrájenou na drobné kostičky, Lučinu, majonézu a vše důkladně promíchejte. Směs dochuťte solí, Vegetou a naplňte jí rajčata. Ozdobte bylinkami, přiklopte vršky a podávejte.


PIZZA S RAJČATY A PAPRIKAMI Doba přípravy: 40 minut Doba pečení: 20 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): na těsto: * 300 g hladké mouky * 25 g čerstvého droždí * 3 polévkové lžíce olivového oleje * cukr * sůl navrch: * 5 různobarevných paprik * 5 rajčat * 2 cibule * 3-4 feferonky * 1 rajský protlak * 1 lžíci oleje * provensálské koření * 50 g nastrouhaného sýra * 1,5 l lžičky soli Postup: Mouku prosejte do mísy. Rozdrobené droždí rozmíchejte ve 125 ml vlažné vody. K mouce přidejte olivový olej, půl lžičky cukru a sůl. Uhněťte hladké těsto a nechte asi půl hodiny kynout. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka, omyté papriky podélně rozkrojte, zbavte semen a dužninu nakrájejte na nudličky, rajčata nakrájejte na kousky. Feferonky nakrájejte na tenké prstýnky. Vykynuté těsto rozprostřete na plech vymazaný tukem. Nechte krátce odpočinout, pak potřete olejem, protlakem a poklaďte připravenou zeleninou. Pizzu pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Před dopečením ji posypejte sýrem.


RAJSKÁ POLÉVKA S PAPRIKAMI Doba přípravy: 25 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 200 g kuřecích prsíček * 1 červenou kapii * 1 žlutou papriku * 1 malou konzervu kukuřice * 1 rajský protlak * mletou papriku * chilli koření * sůl, pepř * olej * petrželovou nať na posypání Postup: Kuřecí maso omyjte osušte a nakrájejte na nudličky. Kapie omyjte, zbavte semen a podélně nakrájejte na osminky. V hrnci rozpalte olej, osmahněte na něm kuřecí maso, posypejte je mletou paprikou. Zalijte vodou, přidejte nakrájené papriky, rajský protlak a vařte na mírném ohni asi 8 minut. Pak přisypejte scezenou kukuřici a ještě krátce povařte. Dochuťte chilli kořením a podávejte posypané sekanou petrželovou natí.


PAPRIKY PLNĚNÉ MLETÝM MASEM Doba přípravy: 1 hodina BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 8 zelených paprik * 500 g mletého masa * 80 g syrové rýže * 1 cibuli * 2 vejce * sůl, pepř * olej na omáčku: * 750 g rajčat * 1 cibuli * 125 ml smetany Postup: Rýži uvařte obvyklým způsobem. Cibuli nakrájejte na kostičky, osmahněte na oleji přidejte mleté maso a několik minut duste. Pak přidejte vařenou rýži, vmíchejte vejce, osolte a opepřete. Omyté papriky opatrně vykrojte kolem stopky, vyjměte jádřinec a naplňte směsí. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky, přidejte nakrájenou cibuli, bobkový list, hřebíček a duste do změknutí. Pak koření vyjměte a rajčata umixujte, omáčku vraťte do hrnce, přidejte papriky a duste ještě asi 20 minut. Nakonec omáčku podle chuti zahustěte instantní jíškou a zjemněte smetanou. Dochuťte cukrem a octem.


TOUSTY S RAJČATY A MOZZARELLOU Doba přípravy: 25 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 4 vejce * 4 rajčata * 125 g mozzarelly * olivový olej * sůl, pepř * bazalku Postup: Vejce uvařte natvrdo a dejte vychladit. Omytá a osušená rajčata nakrájejte na tenká kolečka. Mozzarellu nechte okapat a nakrájejte ji na plátky. Tousty opečte v toustovači, pokapejte je olivovým olejem, rozložte na ně plátky vařených vajec a rajčat. Osolte, opepřete, posypejte sekanými lístky bazalky. Na každý toust dejte plátek mozzarelly. Tousty vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem a zapékejte asi 10 minut v předem vyhřáté troubě. Podávejte ozdobené bazalkou.


PAPRIKÁČ Doba přípravy: 20 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g čerstvých paprik * 500 g rajčat * 1 menší cuketu * 2 cibule * 2 stroužky česneku * 300 g čerstvých hub (lze vynechat) * 2 bobkové listy * tymián * sůl, pepř * olej Postup: Zeleninu omyjte. Papriky rozpulte, odstraňte semena a lusk nakrájejte na kousky. Cuketu a oloupané cibule nakrájejte na kolečka. Rajčata krátce spařte ve vroucí vodě, oloupejte je a rozkrájejte na osminky. V hrnci rozpalte olej a duste na něm nakrájené papriky, přidejte cibuli, nasekaný česnek, bobkový list, osolte a opepřete. Přisypejte očištěné houby nakrájené na plátky, cuketu a nakonec rajčata. Hotovou směs ochuťte tymiánem.


GRILOVANÉ PAPRIKY S ČESNEKEM Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 30 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 6 velkých různobarevných paprik * 4 stroužky česneku * olivový olej * vinný ocet * sůl * svazek petrželové natě Postup: Celé papriky opečte na grilu ze všech stran, až slupka téměř zčerná. Ještě horké je vložte do mikrotenového sáčku a nechte vychladnout. Pak slupku oloupejte a papriky nakrájejte na proužky. Posypejte česnekem nakrájeným na tenké plátky, zakápněte olejem a vinným octem, přidejte nasekanou petrželku, osolte, promíchejte a nechte uležet v lednici. Výborně chutnají samotné nebo jako příloha k masu.


OMELETA S RAJČATY Doba přípravy: 15 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 6 rajčat * 6 vajec * 1 cibuli * 3 polévkové lžíce mléka * 50 g slaniny * muškátový oříšek * strouhaný sýr * sůl, pepř * pažitku nebo jiné čerstvé bylinky na posypání Postup: Množství surovin vystačí na 4 malé nebo na 2 velké omelety. Rajčata omyjte a nakrájejte na kolečka. Vejce rozkvedlejte s mlékem a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na pánvi rozpalte olej, osmažte na něm cibuli, přidejte nakrájenou slaninu a osmažte dozlatova. Pak přidejte rajčata, krátce je poduste a zalijte vaječnou směsí. Smažte na mírném ohni, těsně před koncem posypejte nastrouhaným sýrem. Podávejte bohatě posypané čerstvými bylinkami.


RAJČATOVÝ SALÁT S FAZOLEMI A TUŇÁKEM Doba přípravy: 10 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 6-8 rajčat * 100 g rukoly * 2 cibule * 1 konzervu bílých fazolí * 1 konzervu tuňáka * 2 polévkové lžíce olivového oleje * 2 lžíce vinného octa * půl lžičky cukru * sůl, pepř Postup: Omytá rajčata nakrájejte na plátky a dejte do mísy. Cibuli nakrájejte na kolečka. Tuňáka a fazole sceďte. Rukolu omyjte a osušte. Všechno přidejte k rajčatům. Z octa, oleje, cukru a soli vymíchejte hladkou zálivku. Vše zlehka promíchejte, rozdělte na talíře a podávejte s pečivem.


ĎÁBELSKÁ RAJČATOVÁ OMÁČKA Doba přípravy: 1 hodina 30 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 700 g rajčat * 2 cibule * 2 stroužky česneku * 4 červené chilli papričky * 50 ml ovocného octa * 4 polévkové lžíce cukru * 1 kousek skořice * 4 hřebíčky * 1 bobkový list * sůl, pepř Postup: Rajčata krátce spařte ve vroucí vodě, oloupejte je a zbavte jadérek. Dužninu nakrájejte na kostičky. Cibuli a stroužky česneku nasekejte najemno. Chilli papričky zbavte semen a také je nasekejte nadrobno. Ocet spolu s cukrem a s kořením přiveďte k varu, přidejte cibuli a česnek a více než polovinu nakrájených rajčat. Na mírném ohni vařte asi 30 minut. Pak ze směsi vyjměte koření, přidejte zbylá nakrájená rajčata a ještě krátce duste. Směs podle chuti osolte a opepřete. Omáčku nalijte do sklenic a nechte v chladu uležet nejlépe do druhého dne. Skvěle doplní grilovaná masa.

Související články