Pondělí 21. září 2020
Svátek slaví Matouš, zítra Darina
Jasno 23°C

Pečeme se špenátem

31. července 2006 | 10:00

Špenát stokrát jinak! Ochutnejte ho i jiných, vámi neozkoušených, chuťových kombinaích

Čerstvý listový špenát je skvělou náplní do pikantních slaných koláčů a závinů. Závin se špenátem Budete potřebovat (pro 4 osoby): 1 balíček listového těsta (400 g), 200 g balkánského sýra, 200 g čerstvého listového špenátu, 1 vejce Postup: Špenátové listy přeberte a důkladně je properte ve studené vodě, nechte okapat a osušit na čisté utěrce. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát. Na těsto rozložte špenátové listy, poklaďte je kousky balkánského sýra. Plát srolujte, dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Podávejte teplé. Doba přípravy: 20 minut Doba pečení: 20 minut Špenátové taštičky Budete potřebovat (pro 4 osoby): na těsto: 250 g hladké mouky, 100 ml mléka, 20 g droždí, 6 polévkových lžic oleje, špetku soli na náplň: 250 g čerstvého špenátu, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 stroužek česneku, 200 g mětského salámu, sůl, pepř navrch: 1 žloutek sezamová semínka Postup:Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte olej, sůl, mouku a zpracujte hladké těsto. Mísu s těstem dejte kynout na teplé místo asi na půl hodiny. Špenátové listy přeberte, důkladně omyjte a nechte je okapat. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na másle, přidejte prolisovaný česnek a špenát. Směs krátce poduste, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Těsto rozválejte na pomoučené desce, nakrájejte na čtverce o hraně asi 10 cm. Na ně rozdělte špenátovou náplň a métský salám. Těsto přehněte přes náplň a okraje trojúhelníčků přimáčkněte. Taštičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte sezamovými semínky. Pečte asi 18 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Doba přípravy: 30 minut Doba pečení: 20 minut

Související články