Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kompoty na váš stůl

Ilustrační foto - meruňkový kompot
31. července 2006 | 10:00

Kompoty patří k rýžovému nákypu, do koláčů, ale i k masu

Naše spíže i stoly by bez nich byly málo barevné. Vyberte si z naší nabídky a užijte si hezké chvíle při přípravě sladkých kompotů. Jahodový kompot Potřebujete: 3 kg jahod, 600 g cukru krystal, 1 l vody Jahody omyjte, zbavte stopek a dejte do čistých sklenic. Vodu přiveďte k varu, přimíchejte do ní cukr krystal a nechte ho rozpustit. Hotový sirup nechte vychladnout a potom jím zalijte jahody. Sklenice dobře uzavřete a sterilizujte jen 5 minut od doby varu. Jahody ve vlastní šťávě Potřebujete: 650 g jahod, 150 g cukru krystal Jahody omyjte, zbavte stopek, dejte do čistých sklenic a každou vrstvu zasypejtete cukrem. Sklenice dobře uzavřete a sterilizujte jen 5 minut od doby varu.


RADY * Při zavařování ovoce je důležitý výběr z těch nejkvalitnějších kousků, tedy čerstvých a nepoškozených plodů. * Před sterilizací důkladně umyjte všechny sklenice, opláchněte je vroucí vodou a postavte dnem vzhůru na čistou utěrku. * Zavařené ovoce byste měla pravidelně kontrolovat. Pokud ztratí barvu, případně se na hladině vytvoří pěna nebo ze sklenice dokonce vytéká tekutina, obsah je zkažený a není vhodný ke konzumaci.


Jablečný kompot s vanilkou Potřebujete: 2 kg jablek, šťávu ze 2 citronů, 500 g krystalového cukru, 1 lusk vanilky, několik lístků máty peprné Jablka omyjte, oloupejte, překrojte a zbavte jádřinců. V hrnci ohřejte vodu, přidejte do ní šťávu z 1 citronu a nakrájená jablka 2 minuty blanšírujte. Potom jablka ochlaďte ve studené vodě. Litr vody povařte s cukrem krystal, přidejte vnitřek vanilkového lusku a šťávu z druhého citronu. Omyjte lístky máty. Do připravených sklenic dávejte jablka a mátu a potom je zalijte ještě teplým sirupem. Sklenice důkladně uzavřete a sterilizujte 30 minut. Hruškový kompot Potřebujete: 2 kg hrušek, 2 l vody, 500 g cukru, krystal Hrušky omyjte, oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Vodu přiveďte k varu, hrušky do ní na chvilku ponořte, potom je zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat. Ovoce dejte do sklenic. V hrnci povařte vodu s cukrem asi 5 minut a sirup nechte mírně vychladnout. Ovoce zalijte sirupem tak, aby bylo celé ponořené. Sklenice s očištěným hrdlem dobře uzavřete a sterilizujte asi 25 minut. Meruňkový kompot s medem Potřebujete: 3 kg meruněk, 750 g medu, 2 l vody Meruňky omyjte, vypeckujte a rozpulte, jednotlivé půlky pokládejte do sklenic. Vodu přiveďte k varu a rozmíchejte s medem. Meruňky zalijte horkým sirupem, sklenice uzavřete a sterilizujte 8 minut od začátku varu. Meruňkový kompot se sherry Potřebujete: 2 kg meruněk, 500 g cukru krystal, 100 ml sherry Meruňky omyjte, vypeckujte a připravené půlky ukládejte do sklenic. Litr vody ohřejte, přidejte cukr krystal a míchejte, dokud se nerozpustí. Na závěr přidejte k sirupu sherry a nechte ho vyhladnout. Vychlazeným sirupem zalijte meruňky ve sklenicích tak, aby byly ponořené. Sklenice dobře uzavřete a sterilizujte asi 20 minut. Třešňový kompot s rumem Potřebujete: 3 kg třešní, 500 g cukru krystal, 100 ml rumu Třešně omyjte, zbavte stopek a odpeckujte. Poté znovu opláchněte ve studené vodě, nechte okapat a plňte do sklenic. Litr vody přiveďte k varu, smíchejte s cukrem krystal a chvíli povařte. Sirup nechte vychladnout a přidejte rum. Ovoce ve sklenicích zalijte vychlazeným sirupem, sklenice zavřete a sterilizujete 15 minut. Rybíz a třešně vařené v sirupu Potřebujete: 1 kg třešní, 1 kg červeného rybízu, 600 g cukru krystal Třešně a rybíz omyjte, zbavte stopek a třešně vypeckujte. Litr vody přiveďte k varu, rozmíchejte v něm cukr a pak přidejte třešně. Povařte 5 minut a potom k nim přisypejte rybíz. Ovoce vařte další 2 minuty. Potom směs nalijte do sklenic, které hned zavřete a nechte vychladnout.


RADY * Ovoce do kompotů očistěte, podle potřeby nakrájejte na úhledné, stejně velké kousky a ukládejte do čistých zavařovacích sklenic. Mělo by sahat asi 2 cm pod okraj. * Sirup na zalévání ovoce si připravte z vody a cukru, množství cukru si určíte sama, podle sladkosti konkrétního ovoce. Vodu nechte vřít, nasypejte do ní cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Potom vařte ještě asi 5 minut a nechte sirup mírně vychladnout. * Aby se ovoce ve sklenicích nezkazilo, musí být všechny používané nástroje naprosto čisté. * Ovoce ve sklenicích zalévejte sirupem tak, aby bylo celé zalité. Okraj sklenic musí zůstat čistý. Sklenice dobře uzavřete a sterilizujte. Délka sterilizace závisí na druhu ovoce. * Sterilizované kompoty nechte v hrnci určeném na sterilování mírně vychladnout, potom je vyndejte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Při sterilizování by se sklenice neměly dotýkat. Můžete je ovinout plátnem, a tak jejich dotyku zabránit. * Vzniknou-li při plnění sklenic ovocem a sirupem vzduchové bubliny, propíchněte je koncem vařečky nebo nožem.

Související články