Připravte si kromě těch klasických i trochu bláznivé kombinace s vanilkou, kořením nebo s likéry. Jahodové kreace Klasika: Smíchejte 1 kg nakrájených jahod s 1 kg želírovacího cukru s označeným poměrem 1 : 1. Nechte v hrnci uležet. Jahody přiveďte k varu, vařte 4 minuty za stálého míchání a pak naplňte do sklenic. S vanilkou: Smíchejte 1 kg jahod s 500 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1 a nechte 2 hodiny stát. Šťávu z 1 citronu a vnitřek 1 vanilkového lusku přidejte k jahodám a promíchejte. Potom směs za stálého míchání povařte 5 minut a plňte do sklenic. S rebarborou a pomerančem: Smíchejte 500 g rozmixovaných jahod, 500 g rozmixované rebarbory, šťávu a kůru z 1 pomeranče s 1 kg želírovacího cukru s označeným poměrem 1 : 1. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání povařte 4 minuty. Hotový džem plňte do sklenic. S mrkví: Smíchejte 600 g jahod nakrájených na kousky a 350 g mrkve nakrájené na nudličky s 500 g želírovacího cukru s označením 2 : 1 a nechte 2 hodiny uležet. Do směsi přidejte 2 hvězdičky badyánu a směs vařte za stálého míchání 3 minuty. Do džemu přidejte ještě několik lístků meduňky a 4 polévkové lžíce anýzového likéru. Hotový džem rozdělte do sklenic. S pomerančovým likérem: Smíchejte 1 kg očištěných jahod s 1 kg želírovacího cukru s označeným poměrem 1 : 1. Potom směs přiveďte k varu, za stálého míchání 4 minuty povařte, na závěr přidejte 3 lžíce pomerančového likéru. Borůvkové dobroty Klasika: Smíchejte 1 kg borůvek s 500 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1, postavte na oheň a přiveďte k varu. Směs povařte 3 minuty a naplňte do sklenic. S rybízem: Zbavte stopek 700 g rybízu, omyjte ho a smíchejte s 300 g omytých borůvek. K ovoci přidejte 500 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1 a nechte hodinu stát. Potom směs přiveďte k varu a povařte asi 3 minuty, pak naplňte do sklenic. S jablky: Smíchejte 500 g borůvek s 500 g omytých a oloupaných jablek nakrájených nadrobno. Ke směsi přidejte 500 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1 a přiveďte k varu. Povařte 3 minuty a naplňte do sklenic. S borůvkami: Omyjte 1 kg borůvek a smíchejte s 12 rozdrcenými kuličkami jalovce. Svařte s 250 ml vody a nechte vychladnout. K vychladlé směsi přidejte 500 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1 a přiveďte k varu. Směs povařte 3 minuty a potom přidejte 3 lžíce ginu. Hotovou směs naplňte do sklenic. Broskvové potěšení Klasika: Namočte na chvíli 1,2 kg broskví do vroucí vody, naběračkou je vyjměte a dejte do studené vody. Z takto spařených broskví snadno stáhnete slupku. Vypeckujte je a dužninu nakrájejte na kostičky. Ovoce smíchejte se šťávou z citronu nebo limetky a smíchejte s 500 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1. Směs přiveďte k varu a povařte 1 minutu. Hotový džem plňte do sklenic. S hruškami: Oloupejte 1 kg hrušek a zbavte je jádřinců. Oloupejte 1 kg broskví a vypeckujte. Ovoce umelte v mlýnku na maso a smíchejte s 1 kg cukru s označeným poměrem 2 : 1. Směs postavte na oheň, za stálého míchání povařte do zhoustnutí a potom plňte do sklenic. Hruškové speciality Klasika: Oloupejte 1,2 kg hrušek, zbavte je jádřinců, nakrájejte na kousky a rozmixujte. K hruškovému pyré přidejte 2 lžičky kyseliny citronové a 500 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1. Směs přiveďte k varu a povařte 3 minuty. Do hotového džemu přidejte 3 lžíce rumu, promíchejte a plňte do sklenic. Se skořicí a hřebíčkem: Oloupejte 1 kg hrušek, zbavte je jádřinců a nakrájejte. Přidejte 1 lžičku kyseliny citronové, kousek celé skořice, několik kusů hřebíčku a povařte 5 minut. Po částech přimíchejte 300 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1 a ještě 5 minut povařte. Horký džem plňte do sklenic. S jablky: Oloupejte 700 g hrušek a zbavte je jádřinců, stejným způsobem si připravte i 600 g jablek. Ovoce nakrájejte na kousky a přidejte k němu 1 lžičku kyseliny citronové. Přiveďte k varu a postupně přimíchejte 500 g želírovacího cukru s označením 2 : 1. Směs povařte ještě asi 5 minut a plňte do sklenic. Meruňkové dobroty Klasika: Ponořte do horké vody 1,3 kg meruněk, vyjměte je, rychle ponořte do studené vody a zbavte je slupek. Potom meruňky vypeckujte a nakrájejte na kostičky. Ovoce smíchejte se šťávou z 1 citronu a s 500 g želírovacího cukru s označením 2 : 1. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí několik minut. Hotový džem plňte do sklenic. S mandlemi: Očistěte 1,3 kg meruněk, nakrájejte je a smíchejte s 500 g želírovacího cukru 2 : 1 a se šťávou z 1 citronu. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Do hotového džemu přidejte 50 g mandlových lupínků, 50 ml mandlového likéru, promíchejte a plňte do sklenic. S meruňkovicí: Omyjte 1,1 kg meruněk a nakrájejte je na kostičky, vložte do hrnce a zčásti rozmixujte. Ke směsi přidejte 500 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1 a kůru z 1 citronu nebo limetky. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání povařte 5 minut, přidejte 4 lžíce meruňkovice a po zhoustnutí naplňte od sklenic. Třešňové pochoutky Klasika: Vypeckujte 1 kg třešní a nakrájejte je na půlky. Třešně smíchejte s 500 g želírovacího cukru s označený poměrem 2 : 1 a nechte alespoň 1 hodinu stát. Můžete přidat šťávu z 1 citronu. Směs přiveďte k varu, chvíli za stálého míchání ji povařte a naplňte do sklenic. Se skořicí: Postupujte podle základního receptu, ale do směsi přidejte půl lžičky mleté skořice, povařte a naplňte do sklenic. S dýní a limetkou: Omyjte a vypeckujte 1 kg třešní a dejte je do hrnce. Oloupejte 300 g dýně, zbavte ji semínek, nakrájejte a přidejte k třešním. Směs povařte. Limetku důkladně omyjte, překrojte na půlky, z jedné poloviny vymačkejte šťávu, druhou nakrájejte na kolečka. Šťávu i kolečka přidejte ke třešním a povařte asi 6 minut. Až se část vody odpaří, přidejte 500 g želírovacího cukru s označeným poměrem 2 : 1, za stálého míchání vařte ještě asi 5 minut a plňte do sklenic. Pomerančová exotika S broskvemi a mandarinkami: Oloupejte 4 broskve a nakrájejte je na kousky. Vymačkejte šťávu ze 4 pomerančů, 2 citronů a 4 mandarinek. Směs ovocné šťávy a broskví povařte, naběračkou seberte z povrchu pěnu. Po částech přidávejte 400 g želírovacího cukru s označením 1 : 1 a ještě 5 minut povařte do zhoustnutí. Hotovu směs plňte do sklenic. S kiwi: Oloupejte 500 g pomerančů, nakrájejte je a vložte do hrnce. Přidejte 500 g oloupaných kiwi nakrájených na kousky. Ovoce rozmačkejte na kaši a přidejte 1 kg želírovacího cukru s označeným poměrem 1 : 1. Směs přiveďte k varu a povařte asi 4 minuty, potom naplňte do sklenic.
Rady * Ovoce nejprve očistěte a omyjte, podle potřeby můžete i nakrájet nebo umlít, teprve pak ovoce važte. Následně odvažte potřebné množství cukru. Vždycky dodržujte informace uvedené na obalu konkrétního výrobku určeného k želírování! * Při práci s želírovacím cukrem 1 : 1 použijte stejné množství ovoce i cukru, u cukru 2 : 1 jen polovinu cukru na dané množství ovoce a u cukru 3 : 1 jen třetinu cukru. Čím méně cukru do džemu přidáte, tím výraznější bude chuť ovoce. Džemy z exotického ovoce získají skvělou chuť, když při jejich přípravě použijete hnědý cukr. * Ovoce při vaření někdy nepříjemně stříká nebo má tendenci kypět, proto je lepší zvolit vyšší nádobu. Pokud chcete, aby džem zůstal čirý, sbírejte z jeho povrchu při vaření pěnu. * Sklenice si připravte předem. Vymyjte je běžným prostředkem na mytí nádobí a vypláchněte čistou horkou vodou, pak je položte na utěrku dnem vzhůru. Nejvhodnější jsou sklenice se šroubovacími víčky. * Při vaření zjistíte hustotu džemu tak, že ho trochu kápnete na talířek. Pokud hmota ztuhne a nestéká, džem je hotový a můžete ho plnit do sklenic. * Sklenice plňte horkým džemem až po okraj, můžete k tomu použít praktickou plastovou nálevku. Okraje naplněných sklenic důkladně otřete, protože špinavé okraje by mohly začít plesnivět. Naplněné sklenice uzavřete a na 5 minut obraťte dnem vzhůru. Tak vznikne ve sklenici vakuum a džem se tím steriluje. Potom sklenice opět obraťte dnem dolů, nechte zchladnout a nakonec si je označte nálepkou s označením druhu džemu a roku jeho výroby.