Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rybízové koláče

Rychlý rybízový koláč: Doba přípavy - 15 minut, Doba pečení - 30 minut
10. července 2006 | 10:00

Máte-li rádi lehké letní močníky plné ovoce, pak naše recpety na rybízové koláče jsou pro vás ty pravé

Máte-li rádi lehké letní močníky plné ovoce, pak naše recpety na rybízové koláče jsou pro vás ty pravé. RYCHLÝ RYBÍZOVÝ KOLÁČ Budete potřebovat (pro 4 osoby): 1,5 hrnku polohrubé mouky, tři čtvrtiny hrnku cukru, tři čtvrtiny hrnku oleje, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, žmolenku Postup: Mouku, cukr a prášek do pečiva smíchejte, přidejte olej a 4 celá vejce. Důkladně promíchejte a nalijte na plech vymazaný tukem a vyspaný hrubou moukou. Poklaďte rybízem a posypejte žmolenkou. Pečte asi 30 minut při 180 °C.


SVĚŽÍ KOLÁČ S RYBÍZEM Budete potřebovat (pro 4 osoby): 300 hladké mouky, 150 g cukru krupice, 60 g rostlinného tuku, 6 vajec, 100 ml smetany ke šlehání, 200 g cukru moučky, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 kypřicí prášek, 700 g čerstvého rybízu Postup: Žloutky, rostlinný tuk a 1 vanilkový cukr ušlehejte do pěny, přidejte smetanu a mouku prosetou s kypřicím práškem. Těsto důkladně promíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut. Rybíz zbavte stopek, omyjte a nechte okapat. Dejte stranou lžíci cukru moučky a zbylým cukrem proslaďte rybíz. Z bílků a vanilkového cukru vyšlehejte tuhý sníh. Na ještě vlahé těsto rozložte rybíz i se šťávou, kterou ovoce pustilo. S pomocí cukrářského sáčku naneste navrch ušlehaný sníh. Pocukrujte lžící cukru moučky. Koláč vraťte do trouby a pečte dalších 5 až 10 minut, dokud sníh nezačne hnědnout.

Související články