Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vaříme na chatě

10. července 2006 | 10:00

Jste na "letním bytě" a potřebujete nasytit jedlíky? Zkuste naše rychlé letní recepty

Chata či chalupa má do ubytování v hotelu s plnou penzí hodně daleko. A protože venku nám jako na potvoru chutná víc než obvykle, nevyhne se většina z nás plotně ani v létě. Omeleta po mexicku Budete potřebovat (pro 4 osoby): * 250 g hladké mouky * 4 vejce * 375 ml mléka * 125 ml minerálky * špetku soli * tuk na smažení na náplň: 1 konzervu sterilovaných rajčat, 250 g sterilovaných červených fazolí, 1 malou konzervu kukuřice, 1 pórek, sůl, pepř Postup: Z mouky, vajec, mléka a minerálky si připravte hladké hustší těsto, osolte je a nechte odstát alespoň 15 minut. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka, osmahněte ho na pánvi na tuku. Přidejte pokrájená rajčata, osolte, opepřete a krátce duste. Do směsi přidejte okapané fazole a kukuřici a krátce poduste. V pánvi na rozpáleném tuku usmažte asi 8 omelet. Hotové omelety naplňte připravenou náplní.


Bramborový guláš s paprikami Budete potřebovat (pro 4 osoby): * 500 g brambor * 2 cibule * 3 různobarevné papriky * 3 nožičky pikantní klobásy * 1 kostku Masoxu * instantní jíšku * olej * sůl, pepř Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory nakrájejte na kostky. Paprikové lusky omyjte, rozpulte, zbavte je semen a nakrájejte na silnější proužky. Klobásu nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova, přidejte papriky, kolečka klobásy a krátce poduste. Přisypejte brambory, zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 20 minut. Zahustěte instantní jíškou, podle chuti můžete pokrm zjemnit zakysanou smetanou.
Zapečené tousty se žampiony Budete potřebovat (pro 4 osoby): * 1 veku * 200 g tvrdého sýra * 150 g šunky * 2 vejce * asi 8 žampionů * 50 g másla * sůl, pepř * petrželovou nať * cherry rajčátka na zdobení Postup: Veku nakrájejte na plátky. Každý potřete máslem, navrch položte plátek šunky a přiklopte druhým plátkem veky. Sýr nastrouhejte a smíchejte s rozšlehanými vejci, směs ochuťte solí, pepřem a vmíchejte do ní nakrájené žampiony. Tousty rozložte do zapékací mísy a na každý navršte připravenou sýrovou směs. Dejte je zapéct do vyhřáté trouby, dokud povrch nezezlátne. Podávejte ozdobené snítkou petrželky a rozpůlenými cherry rajčátky.
Dědův kastrol Budete potřebovat (pro 4 osoby): * 250 g vepřového bůčku * 250 g vepřových jater * 600 g brambor * 1 cibuli * 500 ml masového vývaru * 100 ml piva * bylinky * sůl, pepř Postup: Bůček nakrájejte na kostky, vložte do kastrolu, osolte, opepřete a smažte na mírném ohni. Na něj dejte nadrobno nasekanou cibuli a vepřová játra nakrájená na kostičky. Opět osolte a opepřete. Navrch rozložte kolečka očištěných brambor, která posypejte bylinkami. Vše podlijte vývarem a pivem. Přikryté pomalu duste 30 minut. Podávejte s dušenou zeleninou.

Související články