Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Z kynutého těsta

Rozetkový koláč
18. dubna 2006 | 10:00

Jak se připravuje rozetkový koláč...

Blesk pro ženy pro vás připravil výborný dezert. Jde o ROZETKOVÝ KOLÁČ Doba přípravy: 1 hodina Doba pečení: 45 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g mouky, * 250 g chladného másla, * 200 ml vlažného mléka, * 50 g cukru, * 50 g rozpuštěného másla, * 2 vejce, * 20 g droždí, * 1 balíček vanilkového cukru; na náplň: * 200 g sušených meruněk, * 150 g lískových ořechů, * 60 g cukru moučky, * 1 polévkou lžíci pomerančové šťávy, * 1 lžíci pomerančového likéru, * 2 lžíce meruňkového džemu Postup: Do mísy přesejte mouku. Droždí rozdrobte do trochy mléka s jednou lžičkou cukru, nalijte do důlku v mouce a mírně zamíchejte. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky třete s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem, přidejte do mouky s droždím a vypracujte hladké těsto. Nechte je přes noc v lednici. Druhý den z těsta vyválejte na pomoučeném válu placku a její polovinu hustě poklaďte tenkými plátky chladného másla. Druhou polovinu přetáhněte přes tu první. Takto přeložené těsto vyválejte na placku silnou asi 1 cm. Delší stranu placky přiložte ke středu a podélně přeložte ještě jednou. Pak těsto zabalte do průsvitné fólie a dejte na 20 minut do chladničky. Pak znovu rozválejte a opakujte překládání. Mezitím rozkrájejte sušené meruňky, rozmixujte je a smíchejte s mletými oříšky, moučkovým cukrem, pomerančovou šťávou a pomerančovým likérem. Z bílků ušlehejte mírně tekutý sníh a zlehka vmíchejte do oříškové hmoty. Předehřejte troubu a vymažte formu. Těsto naposledy rozválejte na obdélníkovou placku, poklaďte ji oříškovou náplní a po delší straně srolujte. Roládu nakrájejte na kotouče silné 3 cm a vyrovnejte je do formy. Pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 175 °C. Asi 5 minut před dopečením moučník potřete propasírovaným meruňkovým džemem. Tento recept jsme pro vás vybrali z knihy "Moučníky" nakladatelství Svojtka&Co

Související články