Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Z moderní kuchyně

18. dubna 2006 | 10:00

Kysané zelí se může objevit na kuchyňském stole i v nové, netradiční podobě

Kysané zelí si drží svoje přední místo i v moderní kuchyni. Proto jsme pro vás vybrali několik netradičních receptů. Inspirujte se a uvidíte, že si pochutnáte.


MUFINKY S KYSANÝM ZELÍM A SE SLANINOU Doba přípravy: 45 minut Doba pečení: 20 minut BUDETE POTŘEBOVAT (na 16 kusů): * 500 g hladké mouky * 300 g prorostlé slaniny * 250 g kysaného zelí * 1 kostku droždí * 1 středně velkou cibuli * sůl Postup: Mouku smíchejte se solí. V troše vlažné vody rozmíchejte droždí a přidejte k mouce. Zpracujte těsto, do něj přidejte asi 300 ml vody, přikryjte a nechte kynout. Z kysaného zelí vymačkejte šťávu a nechte na sítu okapat. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a na mírném ohni restujte. Přidejte slaninu nakrájenou na kostičky a nakonec i zelí. Odstavte a nechte vystydnout. Vychladlé zelí se slaninou přidejte do těsta. S pomocí lžíce odkrajujte těsto a tvořte muř nky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové muř nky můžete dát i do barevných papírových košíčků.
SALÁT HAVAJ Doba přípravy: 15 minut BUDETE POTŘEBOVA (pro 4 osoby): * 300 g kysaného zelí * 1 konzervu ananasu * 1 až 2 červené cibule * 1 větší mrkev * 1 jablko * 3 polévkové lžíce pomerančové šťávy * šťávu z kysaného zelí * med * sůl, pepř Postup: Kysané zelí nakrájejte nadrobno, cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, jablko nastrouhejte, mrkev očistěte a také nastrouhejte na hrubém struhadle. Otevřete konzervu ananasu a sceďte šťávu. Do mísy dejte kysané zelí, cibuli, nastrouhanou mrkev, jablko a kousky ananasu. Šťávu z kysaného zelí smíchejte s medem a s pomerančovou šťávou, osolte, opepřete a přelijte na salát. Promíchejte a můžete podávat.
PIZZA S KYSANÝM ZELÍM Doba přípravy: 45 minut Doba pečení 15 - 20 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): na těsto: * 250 g polohrubé mouky půl lžičky soli * půl lžičky cukru * půl kostky droždí * 150 ml vody * 4 polévkové lžíce olivového oleje navrch: * 300 g kysaného zelí * 12 plátků prorostlé slaniny * 100 g sýra * 1 rajský protlak * 1 červenou cibuli * 2 lžičky koření na pizzu Postup: Mouku smíchejte se solí. Droždí s cukrem rozpusťte ve vlažné vodě a přidejte k mouce spolu s olejem. Vypracujte hladké těsto a nechte kynout 30 minut. Plech potřete olejem a těsto vtlačte na plech. Těsto potřete rajským protlakem a posypejte kořením na pizzu, okapaným zelím, nastrouhaným sýrem, poklaďte plátky slaniny a kolečky červené cibule. Pečte 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 250 °C.

Související články