Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Recepty od babičky

18. dubna 2006 | 10:00

Vydatnými a zároveň zdraví prospěšnými jídly se kuchařka vždy zavděčí

Spolehlivě provoní kuchyň a přivolají vzpomínky na ta nejoblíbenější jídla, která nikdo neumí připravit tak dobře jako babička.


BRAMBORÁKY S KYSANÝM ZELÍM Doba přípravy: 15 minut Doba smažení: 30 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1,2 kg brambor * 300 g kysaného zelí * 40 g krupice nebo hrubé mouky * 2 vejce * 40 g anglické slaniny * 40 g cibule * olej na smažení * majoránku * česnek * sůl, pepř Postup: Omyté brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k nim vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, cibulku zpěněnou spolu se slaninou. Naběračku kysaného zelí vymačkejte, abyste ho zbavila šťávy. Zelí přidejte do těsta a důkladně promíchejte. Připravené těsto dávkujte naběračkou do rozpáleného oleje, rozetřete na tenké placičky a smažte dozlatova. Bramboráky podávejte s kysaným zelím.
SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ Doba přípravy: 10 minut Doba varu: 40 - 50 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 300 g vepřového masa * 600 g kysaného zelí * 150 ml zakysané smetany * 60 g cibule * 30 g sádla * 20 g hladké mouky * červenou papriku * sůl Postup: Cibuli nakrájejte a zpěňte na tuku. Přidejte papriku, maso nakrájené na kostičky, osolte a chvíli opékejte. Potom podlijte vodou a duste. Když je maso napůl podušené, přidejte kysané zelí a společně duste doměkka. Do zakysané smetany přidejte mouku, promíchejte a vlijte k masu a k zelí. Guláš ještě chvíli povařte. Můžete podávat s knedlíkem, s brambory nebo s chlebem.
PLNĚNÉ KNEDLÍKY S KYSANÝM ZELÍM Doba přípravy: 45 minut Doba varu: 30 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 400 g brambor * 200 g uzeného masa * 150 g krupice nebo hrubé mouky * 1 vejce * sůl Postup: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a prolisujte. Přidejte mouku, vejce, sůl a vypracujte těsto. Odkrajujte z něj stejně velké kusy, zploštěte je a rozdělte na ně mleté uzené maso, zabalte a tvarujte kulaté knedlíky. Vhazujte je do hrnce s vroucí vodou, vařte je, dokud nevyplavou na povrch, a potom ještě asi 4 nebo 5 minut. Knedlíky podávejte s kysaným zelím, podle chuti buď se syrovým, nebo dušeným. ZELNÝ NÁKYP Doba přípravy: 40 minut Doba pečení: 25 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 400 g vepřového masa * 400 g kysaného zelí * 200 ml kysané smetany * 100 g rýže * 60 g vepřového sádla * 50 g cibule * mletou papriku * kmín * česnek * sůl, pepř Postup: Vepřové maso umelte. V hrnci zpěňte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte papriku, sůl, pepř, prolisovaný česnek, kmín, mleté maso a duste. Zelí podlijte trochou vody a zvlášť v hrnci poduste. Omytou a přebranou rýži osmažte na sádle, osolte, podlijte vodou a duste. Do pekáče vymazaného tukem dejte vrstvu dušeného zelí, na ni vrstvu rýže a potom i vrstvu masa. Na maso rozložte zbytek zelí, přelijte smetanou a zapečte. Podávejte s brambory nebo s pečivem.

Související články