Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Párty s kuchařem

3. dubna 2006 | 10:00

Tentokrát Petr Stupka zapátral v minulosti a inspiraci našel mezi pokrmy našich babiček

Přesvědčte se, že hrách a kroupy "nejsou hloupý" a že ani zeleninová polévka není k zahození.


Šoulet s uzeným masem BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g loupaného hrachu * 300 g uzené krkovice nebo boku * 250 g středních krupek * 80 g sádla * 1 paličku česneku * 1 cibuli * majoránku * mletý kmín * sůl * pepř Postup: Namočený hrách uvařte. Krupky propláchněte a vařte v osolené vodě. V rendlíku osmažte na sádle nakrájenou cibulku, když zezlátne přidejte prolisovaný česnek, mletý kmín a nakrájené uzené maso. Poté vše smíchejte s hrachem a kroupami, opepřete a ovoňte majoránkou. Směs dejte do pekáčku vymazaného tukem a zapečte v troubě.
Zeleninová zapražená polévka BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 ml podmáslí * 200 g kořenové zeleniny * 3 polévkové lžíce přepuštěného másla * 1 cibuli * hrst krupice * hrst ovesných vloček * 2 vejce * kmín * sůl * čerstvou petrželku a pažitku Postup: Cibuli nakrájejte najemno a osmažte na másle. Přidejte nastrouhanou zeleninu a opražte. Pak přidejte hrst krupice, chvíli míchejte, vše zalijte vodou nebo podmáslím, osolte, okmínujte, přidejte vločky a vařte asi 10 minut. Nakonec vložte do vroucí polévky dvě vejce a nechte je srazit. Polévku ozdobte sekanou petrželovou natí.

Související články