Kuchařská začátečnice Veronika si připadá ještě trochu neohrabaná a vykulená, ale ani se nevyděsila, že se tento týden bude učit v oblíbeném televizním pořadu piškotovou roládu. Vyzkoušejte si fígly pro nadýchaný piškot a jemný rém spolu s ní. Směle do toho! Stačí znát pár fíglů, aby se roláda opravdu povedla.
PIŠKOTOVÁ ROLÁDA BUDETE POTŘEBOVAT: na těsto: * 5 vajec * 120 g cukru krupice * 100 g polohrubé mouky * trochu citronové šťávy; na krém: * 250 ml mléka * 100 g cukru krupice * 1 balíček vanilkového cukru * 250 g másla * 30 g ztuženého tuku *vanilkový lusk * trochu rumu Postup: Z bílků s kapkou citronové šťávy vyšlehejte sníh. Polovinu cukru utřete se žloutky, druhou se sněhem. Pak všechno opatrně smíchejte, po částech přisypejte mouku a vzniklé těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 5-7 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečený piškot nechte chvíli "vydýchnout" a pak ho stočte i s pečicím papírem do tvaru rolády. Připravte si krém: pudinkový prášek rozmíchejte s cukrem v mléce, přidejte vanilkovou dřeň z lusku a za stálého míchání povařte 2 minuty. Když hmota zhoustne, vmíchejte do ní ztužený tuk, stáhněte z tepla a za stálého míchání ochlazujte. Na závěr do vlažné hmoty vešlehejte změklé máslo, ochuťte rumem a krém je hotov. Vychladlou roládu potřete máslovým krémem a za pomoci pečicího papíru opět srolujte. Ozdobte podle vlastní fantazie. Vysílá televize Prima 22. března 2006