Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Z vašich receptů

20. března 2006 | 10:00

Ochotné čtenářky nám poslaly recepty na svá oblíbená jídla

Do redakce dostáváme recepty tak lákavé, že jsme neodolali a podle některých jsme vlastnoručně uvařili a napekli, abychom ty dobroty mohli ochutnat a předvést ostatním čtenářkám. Koláč od paní Šárky Volencové je tou nejznamenitější sladkou tečkou!


ZELENINOVÉ KUŘE BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 kuře * 1 zeleninové lečo * 50 ml oleje * 1 cibuli * 1 papriku * 3 stroužky česneku * 2 lžíce kečupu * 1 lžíci hořčice * 2 lžičky sójové omáčky * sůl Postup: Kuře omyjte a naporcujte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, papriku na nudličky. Česnek prolisujte a smíchejte s hořčicí, kečupem a olejem. Tuto směs spolu s nakrájenou zeleninou smíchejte se sterilovaným lečem a vlijte do pekáčku. Navrch rozložte naporcované kuře a pečte asi 45 minut ve vyhřáté troubě. V průběhu pečení maso obraťte a podle potřeby podlijte vodou. Podávejte s pečenými bramborami, bramborovým knedlíkem nebo s rýží. DOBA PŘÍPRAVY: 1 hodina Recept nám poslala Alena Rubešová z obce Úžice
LANGOŠE BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 600 g hladké mouky * 200 g brambor uvařených ve slupce * 400 ml mléka * 30 g droždí * sůl * česnek * 100 g strouhaného sýra * kečup * tuk na smažení Postup: Droždí rozdrobte do vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Brambory oloupejte a nastrouhejte. Do mísy prosejte mouku, přidejte nastrouhané brambory, sůl, kvásek a mléko. Vypracujte hladké těsto a nechte je asi půl hodiny kynout. Na pomoučené desce z těsta tvarujte placky. Nechte je opět vykynout a osmažte na rozpáleném tuku. Hotové langoše potřete prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli, posypejte nastrouhaným sýrem a podle chuti polijte kečupem. DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut Recept nám poslala Jitka Jirásková ze Skupic
NÁKYP SE ZELENINOU BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 400 g brambor * 400 g hrubé mouky * 3 vejce * 250 g růžičkové kapusty * 250 g mrkve * 200 ml zeleninového vývaru * 20 g droždí * sůl, pepř * strouhanku a tuk do formy * čerstvé bylinky Postup: Brambory omyjte a uvařte ve slupce. Vychladlé je prolisujte do mísy. Ve vlažném vývaru nechte vzejít droždí. Do mísy k bramborám přidejte mouku, sůl, pepř, bylinky a vejce. Zalijte kváskem a vypracujte vláčné těsto, které nechte kynout asi půl hodiny. Omytou mrkev nakrájejte na kostičky, omyté kapustičky rozpulte a společně povařte asi 5 minut ve slané vodě. Anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a scezenou zeleninu zapracujte do těsta. Formu vymažte tukem a vysypejte strouhankou. Naplňte ji těstem, které nechte znovu vykynout. Pečte asi 50 minut při 180 °C. Porce posypejte čerstvými bylinkami. DOBA PŘÍPRAVY: 1 hodina DOBA PEČENÍ: 45 minut Recept nám zaslala Markéta Červenková ze Zlína
TVAROHOVÝ KOLÁČ S PUDINKEM BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): na těsto: * 300 g polohrubé mouky * prášek do pečiva * 150 g tuku (Hera, máslo) * 100 g pískového cukru * 1 vejce; na náplň: * 500 g měkkého tvarohu * 1 vejce * 2 lžíce másla * 400 ml mléka * 1 vanilkový pudink * 80 g cukru * 1 vanilkový cukr * citronovou kůru Postup: Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, rozpuštěný tuk a vejce. Vypracujte hladké těsto, které nechte krátce uležet v chladu. Připravte si náplň. V mléce smíchejte pudink, oba druhy cukru a citronovou kůru. Uvařte hustší pudink a ještě do horkého vmíchejte máslo, po částech tvaroh a nakonec vejce. Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte na 2 stejně velké pláty o velikosti pečicího plechu. Ten vyložte pečicím papírem, na něj položte jeden plát těsta, na těsto rozetřete tvarohovou náplň a překryjte druhým plátem těsta. Pečte pozvolna při 140 °C asi 30 minut. Po upečení nakrájejte a posypejte cukrem moučkou. DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut DOBA PEČENÍ: 30 minut Recept nám zaslala Šárka Volencová z Prahy 4

Související články