Rybičkové variace | Pro ženy | Blesk.cz

Rybičkové variace

6. března 2006 | 10:00

Zpestřete si jídelníček zajímavými pochoutkami ze sardinek

Základem všech následujících dobrot jsou sardinky. Lahodné a zdravé pokrmy se hodí ke každé příležitosti. Zvládnete je hravě a rychle a zaručeně si pochutnáte.
SLANÝ KOLÁČ S RAJČATY A SARDINKAMI BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 240 g polohrubé mouky * 250 g čerstvých rajčat * 100 ml smetany * 200 g eidamu * 120 g másla * 1 kypřicí prášek do pečiva * sladkou papriku * 140 g sušených rajčat * 3 konzervy sardinek (King Oscar v řecké omáčce) * sůl Postup: Sýr nastrouhejte a 50 g dejte stranou. Smíchejte 150 g sýra s máslem a smetanou, přidejte mouku, papriku, prášek do pečiva a osolte. Zpracované těsto nechte asi hodinu odpočinout v chladu. Pak těsto rozválejte na plát, dejte do formy. Na těsto klaďte postupně čerstvá a sušená rajčata a sardinky v řecké omáčce. Pečte při 170 °C asi 15 minut. Těsně před dopečením posypejte zbylým nastrouhaným sýrem.
PEČENÝ PSTRUH V ZELENINOVÉ OMÁČCE BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 4 pstruhy * 400 g brambor * 300 g řapíkatého celeru * 200 g salátové okurky * 200 ml smetany * 200 ml bílého vína * 80 g másla * 2 šalotky * 300 g sardinek v zeleninové omáčce * 80 ml koňaku *sůl, pepř Postup: Omyté pstruhy jemně nasolte a opepřete. Rozřízněte je lehce na hřbetě a naplňte sardinkami v zeleninové omáčce. Pečte je 10 minut při 200 °C. Mezitím nakrájejte oloupané brambory na kostičky, osolte a orestujte na másle. Očištěný řapíkatý celer a okurku zbavenou dužiny nakrájejte na malé kostičky a restujte na másle asi 5 minut. Zalijte bílým vínem, přidejte smetanu a po zhoustnutí i koňak. Ryby podávejte s restovanými bramborami a přelité omáčkou. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
SALÁTOVÁ PARÁDA SE SARDINKAMI BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * polovinu hlávky salátu lolo rosso * polovinu hlávky salátu lolo biondo * 120 g čekanky * 100 g čerstvého špenátu * 100 g parmské šunky * 200 g fenyklu * panenský olivový olej * 2 konzervy sardinek v rostlinném oleji * sůl, pepř Postup: Omyté saláty a špenát natrhejte na menší kousky a vložte do mísy, přidejte jemně nakrájený fenykl a zalijte olivovým olejem. Dochuťte solí, pepřem a navrch naaranžujte plátky šunky a sardinky v celých kusech. PŘÍPRAVY: DOBA 10 minut

Související články