Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zlepšováky do kuchyně

2. ledna 2006 | 07:00

Pár osvědčených tipů pro hospodyňky

Pár osvědčených tipů pro hospodyňky: Olivový olej a balzamikový ocet jsou nejlepšími kamarády s listovými saláty. Ovšem za předpokladu, že mají dobrou kvalitu! Ukážeme vám nejdůležitější znaky na etiketě, podle kterých si vyberete ty nejlepší. OLIVOVÝ OLEJ Barva: O co intenzivnější je zelená barva, o to více kořeněný je olej. Chuť se pohybuje od kořeněné ostré po jemně pálivou. Světlezelené oleje mají příjemně jemnou, ovocnou chuť. Původ: Olivy se pěstují v jižní Francii, Itálii, Řecku, Španělsku, Portugalsku a v severní Africe. K výrobě levnějších produktů se většinou používají oleje smíchané z více zemí původu. Kvalita: Přírodní olej se získává za studena jen za pomoci lisování. Označení "extra" znamená, že jde o chuťově velmi dobrý olej, mastných kyselin je méně než jedno procento. Opravdu jen absolutní špičky mezi olivovými oleji pocházejí z prvního lisování. BALZAMIKOVÝ OCET Obsah: Pravý balzamikový, tzv. tradiční ocet dozrává nejméně 12 let z hroznového moštu v dřevěných nádobách. Často bývá mimořádně drahý. Cenově výhodnější je průmyslově vyrobený ocet složený z vinného octu, cukru a z karamelu. Původ: Označení Aceto Balzamico není bohužel chráněnou značkou. Italské výrobky mají další označení místa Reggio Emilia nebo Modena, kde se tento ocet vyrábí už po staletí. Modena-Aceto má na sobě zlatou, stříbrnou nebo měděnoupečeť. Tvar láhve: Láhev je většinou vysoká a štíhlá. Obzvlášť ušlechtilé druhy se však plní do malých širokých lahviček. Stupeň kyselosti: Nesmí být nižší než 6 procent a obsah alkoholu má být pod 1,5 procenta.


VARIACE z brambor Lahodné pyré Rozdíl pozná každý: doma připravená bramborová kaše je mnohem jemnější a lepší než jakékoliv pyré připravené z polotovarů. Základní RECEPT: Brambory uvařte, oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Dejte je do hrnce a zalijte slanou vodou tak, aby plavaly. Vařte, dokud se nerozpadají. Potom je slijte a s pomocí ručního mixéru rozmixujte. Nakonec pyré dochuťtemuškátovým oříškem a solí.
DOBRÉ RADY pro hospodyňky Čokoládový sen Čokoládu snáze nastrouháte, když ji na pár minut vložíte do ledničky. Bude pevnější a jednodušeji se vám s ní bude pracovat. Aromatický koláč Při pečení koláče nahraďte třetinu mouky nastrouhanými mandlemi. Těsto bude voňavější a lehčí. Jemná pečínka Kulinářskou lahůdkou se může stát pečínka, kterou před pečením na hodinu namočíte do mléka. Potom ji vysušte, posypejte moukou a opečte na rozpáleném tuku.

Související články