Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Staročeská husí játra

12. prosince 2005 | 17:00

Tradici kapra už jsme učinili zadost. Zkusme ochutnat i něco jiného

BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 600 g husích jater * 300 g pariky * 200 g anglické slaniny * 120 ml červeného vína * olej * grilovací koření * 3 stroužky česneku * petrželovou nať * majoránku * sůl, pepř Postup: Játra omyjte, odblaňte a osušte. Okořeňte je, potřete česnekem a orestujte na rozpáleném oleji. Zastříkněte je červeným vínem a ochuťte majoránkou. Papriky omyjte, zbavte jádřinců a podélně nakrájejte na čtvrtky. Krátce grilujte spolu se slaninou. Játra rozdělte na talíře a podávejte s grilovanou paprikou a slaninou opečenou do křupava. Ozdobte snítkou petrželové natě. Doba přípravy: 15 minut


LOSOS S AVOKÁDOVOU OMÁČKOU BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 800 g lososa * 80 g másla * pepř * sůl * 3 citrony na omáčku: * 2 avokáda * 200 g bílého jogurtu * citronovou šťávu Postup: Každý steak položte na pečicí papír potřený máslem, osolte, opepřete a navrch položte snítky estragonu a plátek citronu. Dobře zabalte a dejte do zapékací misky a pečte v troubě, až je ryba hotová. Omytá avokáda rozpulte, vyjměte dužinu, kousek si nechte stranou a zbytek rozmixujte s jogurtem a citronovou šťávou. Do takto připravené omáčky vložte zbytek avokáda nakrájený na kostičky. Doba přípravy: 30 minut
GRILOVANÁ KUŘECÍ PRSA S CHŘESTEM BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 kg kuřecích prsou * 170 g rajčat * 150 g bílého chřestu * 150 g zeleného chřestu * 1 citron * 100 ml olivového oleje * balzamikový ocet * 1 balení základní hnědé omáčky (Knorr Demi glace) *sůl, pepř Postup: Omytá a osušená prsa osolte a opepřete. Opečte je na oleji a vložte asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Chřest uvařte ve slané vodě. Okapaný chřest zjemněte máslem a pokapejte citronovou šťávou. Do hotové omáčky přidejte balzamikový ocet a nechte projít varem. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poduste je na olivovém oleji a podle chuti mírně osolte. Prsa podávejte s chřestem, přelitá omáčkou a ozdobená petrželkou a dušenými rajčaty. Doba přípravy: 25 minut
MARINOVANÁ PANENKA SE SMETANOVOU OMÁČKOU BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 kg vepřové panenky * 100 g koktejlových rajčat * 125 g čínských hub (shitake) * 60 g žampionů * 60 g hlívy ústřičné * olivový olej * čerstvý tymián * grilovací koření * listový salát a petrželovou nať na zdobení na omáčku: * 200 ml masového vývaru * 250 ml smetany * 3 stroužky česneku * bílý mletý pepř * sůl Postup: Panenku naporcujte, okořeňte a zprudka opečte na oleji. Poté posypejte tymiánem a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte asi 12 minut. V pánvi orestujte houby, osolte a opepřete. Houby vyjměte a udržujte v teple. Do pánve vlijte vývar, přidejte smetanu, ochuťte česnekem, solí a pepřem. Hotovou panenku rozpulte a servírujte na vyhřátých talířích spolu s houbami a omáčkou, zdobte rozpůlenými rajčátky, listy salátu a petrželkou. Doba přípravy: 40 minut

Související články