Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ořechové snění

Dort s ořechovou nádivkou
28. listopadu 2005 | 15:00

K vánocům neodmyslitelně patří ořechy všeho druhu. Zde je pár receptů, kde je můžete využít

DORT S OŘECHOVOU NÁDIVKOU BUDETE POTŘEBOVAT: na těsto: * 200 g hladké mouky * 140 g másla nebo rostlinného tuku * 1 vejce * 1 polévkovou lžíci cukru moučky * 1 lžičku prášku do pečiva na nádivku: * 140 g mletých vlašských ořechů * 140 g cukru moučky * 4 žloutky * 1 bílek Postup: Na vál prosejte hladkou mouku, přidejte prášek do pečiva, nakrájené máslo pokojové teploty, cukr a vejce. Vypracujte hladké těsto, zabalte je do fólie a nechte alespoň půl hodiny v chladu. Žloutky s cukrem utřete do pěny, přidejte mleté ořechy a důkladně promíchejte, nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílku. Těsto rozdělte na dva díly, přičemž jeden bude o trochu větší. Větší díl těsta rozválejte na pomoučeném válu a vložte do dortové formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Z těsta vytvarujte okraj vysoký asi 3 cm, naplňte ořechovou nádivkou a přiklopte plackou, kterou vyválíte zmenšího dílu těsta. Dejte péct do vyhřáté trouby. doba přípravy: 35 minut doba pečení: 30 minut


KOLÁČ "TRDELNÍK" BUDETE POTŘEBOVAT: * 400 g polohrubé mouky * 200 g vlašských ořechů * 60 g cukru moučky * 3 žloutky * 3 polévkové lžíce másla * 2 lžíce rumu * 250 ml mléka * 40 g droždí * 1 lžičku cukru * 1 bílek * špetku soli * cukr moučku a vanilkový cukr na posypání Postup: Z trochy vlažného mléka, droždí a cukru udělejte kvásek. Mouku prosejte do hlubší mísy, přidejte cukr moučku, špetku soli, kvásek, žloutky, rum, rozpuštěné máslo a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto a nechte vykynout na teplém místě. Těsto ještě jednou prohněťte, rozválejte na pomoučeném válu a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozmíchaným bílkem a posypejte ořechy nasekanými nadrobno. Plech dejte do vyhřáté trouby. Hotový koláč poprašte cukrem moučkou smíchaným s vanilkovým cukrem. Dobrá rada: Suroviny na těsto vyndejte z lednice několik hodin předem. Vejce, mléko a máslo se lépe spojí, když mají stejnou teplotu. doba přípravy: 20 minut doba pečení: 35 minut

Související články