Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak na Kremrole

7. listopadu 2005 | 17:00

Upřímně řečeno, příprava domácích kremrolí nepatří do kategorie nenáročných zákusků.

Listové těsto můžete koupit hotové, ale tomu domácímu, připravenému z másla, se nic nevyrovná. Plňte vařeným bílkovým sněhem. Z bílků ušlehejte sníh, po částech do něj přidávejte prosetý cukr. Sníh šlehejte ve vodní lázni s vroucí vodou. Šlehejte, dokud sníh nezhoustne, pak nádobu se sněhem z lázně vyjměte, postavte do studené vody a pokračujte ve šlehání, dokud sníh nezchladne. Doba přípravy: 1 hodina Doba pro uležení: až 24 hodin Doba pečení: 10 minut BUDETE POTŘEBOVAT: na tukové těsto: * 250 g másla * 150 g hladké mouky na žloutkové těsto: * 200 g hladké mouky * 4-5 žloutků * 2 polévkové lžíce octa * 2 lžíce vody * špetku soli na náplň: * 4 bílky * 200 g cukru moučky Postup: Nejprve si připravte tukové těsto. Máslo spojte s hladkou moukou, důkladně propracujte a dejte do chladu. Pokračujte přípravou těsta žloutkového. Hladkou mouku prosejte na vál, udělejte v ní důlek, přidejte sůl, žloutky, ocet a tolik vody, aby vzniklo těsto jako na tažený závin. Těsto dobře vypracujte, nejlépe až půl hodiny, aby se dostatečně táhlo. Vytvarujte bochánek, rozválejte na čtverec o straně asi 25 cm. Položte na něj přes roh o něco menší placku, kterou jste vyválela z tukového těsta, zbývající rohy přeložte jako dopisní obálku. Válejte jen dvěma směry - nahoru a dolů, aby vznikl obdélník. Ten třikrát přeložte a opět rozválejte. To opakujte celkem třikrát. Pak placku zabalte do látkového ubrousku a do igelitového sáčku, nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout. Opět třikrát přeložte a vyválejte, nechte uležet nejlépe do druhého dne.

Související články