Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Z mikulášské PUNČOCHY

Mikulášové z perníku
21. listopadu 2005 | 17:00

Nechte se inspirovat a vykouzlíte vynikající perník

MIKULÁŠOVÉ Z PERNÍKU BUDETE POTŘEBOVAT: * 300 g hladké mouky * 120 g cukru moučky * 50 g tuku * 50 g medu * 2 vejce * 1 polévkovou lžíci kakaa * 1 lžičku perníkového koření na zdobení: * 280 g jemně prosetého cukru moučky * 2 bílky * potravinářské barvy Postup: Na vál prosejte hladkou mouku, přidejte cukr moučku, med, vejce, kakao a perníkové koření. Těsto důkladně propracujte a nechte odpočinout do druhého dne. Na pomoučeném válu těsto rozválejte na kruhovou placku a vložte ji do formy vyložené pečicím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Zchladlý perníkový korpus rozkrojte na výseče. Bílky utřete s prosetým cukrem, rozdělte do několika misek a přidejte potravinářské barvivo. Pomocí sáčku na zdobení ozdobte jednotlivé výseče podle naší inspirace nebo vlastní fantazie. Perníkové postavičky zabalte do celofánového sáčku, ozdobte stužkou a přidejte k mikulášské nadílce. Doba přípravy: 1hodina, doba pečení 20minut


VESELÉ BOTIČKY BUDETE POTŘEBOVAT: * 220 g hladké mouky * 125 g rostlinného tuku * 100 g cukru moučky * 1 vejce * citronovou kůru * 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva * bílou čokoládovou polevu * barevný máček na zdobení Postup: Mouku prosejte na vál, přidejtepokrájený rostlinný tuk, cukr, vejce, prášek do pečiva, citronovou kůru a zpracujte v hladké těsto. Nechte je přikryté odpočinout asi půl hodiny na studeném místě. Na válu vysypaném hladkou moukou vykrajujte tvary botiček. Botičky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v předehřáté troubě dozlatova. Jednotlivé kousky namáčejte v bílé polevě a ozdobte podle vlastní fantazie pestrobarevným cukrovým máčkem. Doba přípravy: 1 hodina, doba pečení: 15 minut

Související články