Rolované masíčko | Pro ženy | Blesk.cz

Rolované masíčko

21. listopadu 2005 | 17:00

Rafinované masové rolády si zaslouží čestné místo na svátečním stole

Překvapte své blízké i hosty chuťově i na pohled zajímavými masovými pochoutkami. Pestré, šťavnaté rolády se stanou hitem sváteční tabule. Příprava vyžaduje krapet kuchařského umu a zručnosti, ale výsledek určitě stojí za to! ROLÁDA Z MLETÉHO MASA BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY): * 500 g mletého masa (vepřové a hovězí) * 2 vejce * 2 polévkové lžíce strouhanky * 3 stroužky česneku * 1 cibuli * majoránku * sůl, pepř tuk na smažení a vymazání formy na náplň: * 4 vejce * 2nožičky párku * 1 červenou kapii * 1 sterilovanou okurku Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte. K mletému masu přidejte 2 vejce, strouhanku, utřený česnek, majoránku, pepř, sůl a osmaženou cibulku. Vše důkladně promíchejte, případně přidejte strouhanku, abyste získala hmotu jako na sekanou. Vejce usmažte. Masovou hmotu rozválejte na plát. Pak ho potřete usmaženými vejci, do středu dejte párky, kapii a sterilovanou okurku - vše nakrájené na proužky. Zaviňte do rolády, dejte do pekáčku vymazaného tukem a dejte péct do vyhřáté trouby. Po upečení nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší. DOBA PŘÍPRAVY: DOBA PEČENÍ: 30 minut, 45 minut


KUŘECÍ ROLÁDA SE ŠUNKOU BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY): * 1 kuře * 100 g šunky * 4 vejce * olej * česnek * petrželovou nať * 1 sůl Postup: Kuře omyjte, osušte, opatrně vykostěte tak, aby se neporušila kůže a maso rozložte. Osolte a zevnitř potřete prolisovaným česnekem. Na oleji usmažte vejce a osolte. Na celou plochu masa rozložte šunku, na ni dejte vrstvu smažených vajec a posypejte petrželovou natí. Maso sviňte, zafixujte grilovacími jehlami a s pomocí silnější nitě vytvořte roládu. Vložte ji do pekáčku vymazaného tukem, potřete olejem a upečte. DOBA PŘÍPRAVY: 50 minut, DOBA PEČENÍ: 1 hodina
PLNĚNÉ TELECÍ HRUDÍ BUDETE POTŘEBOVAT(PRO 4 OSOBY): * 1 kg telecího hrudí * 400 ml zeleninového vývaru na nádivku: * 4 žemle * 200 ml mléka * 100 g prorostlé uzené slaniny * 40 g másla * 1 cibuli * 1 vejce * petrželovou nať Postup: Maso omyjte, osušte a ostrým nožem v něm nařízněte otvor, osolte na povrchu i uvnitř. Připravte si nádivku. Žemle nakrájejte na kostičky, polijte vlažným mlékem a nechte vsáknout. Máslo, sůl a žloutek utřete a přidejte k žemlím. Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a osmažte dohněda. Nechte vychladnout a vmíchejte do nádivky i s nasekanou natí. Opepřete a dobře promíchejte. Vmíchejte tuhý sníh z bílku. Nádivkou naplňtemaso a zašijte pevnější nití. Na pekáči rozehřejte olej, maso po obou stranách opečte, podlijte vývarem, přikryjte a ve vyhřáté troubě pečte asi 90 minut. Během pečení obracejte a polévejte šťávou. Měkké hrudí odkryjte,propíchejte vidličkou a upečte dočervena. Podávejte na listech hlávkového salátu. Vhodnou přílohou je bramborová kaše. DOBA PŘÍPRAVY: DOBA PEČENÍ: 40 minut, 90 minut
PLNĚNÉ KRUTÍ STEHNO BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY): * 750 g vykostěného krůtího prsa * 150 ml masového vývaru * 150 g prorostlé slaniny * 100 g tvrdého sýra * 80 g mrkve * 60 g hrášku * 2 polévkové lžíce kečupu * olej * sůl, pepř Postup: Maso nařežte tak, aby vznikl plát silný asi 2 centimetry. Maso zlehka naklepejte, osolte, opepřete a potřete kečupem. Rozložte na něj tenké plátky slaniny. Sýr a mrkev nakrájejte na kostičky, smíchejte s hráškem a rozložte na slaninu. Plát sviňte, převažte pevnou nití a dejte dopekáče. Roládu potřete olejem, podlijte vývarem a dejte péct do vyhřáté trouby. V průběhu pečení podlévejte vypečenou šťávou. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut, DOBA PEČENÍ: 45-50 minut

Související články