Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebeské CUKROVÍ

Linecké hvězdičky
21. listopadu 2005 | 17:00

Naše recepty na pečení vánočního cukroví jsou božsky lehoučké, jako by je pekli sami andělé. Nechte si už v době adventu rozplynout na jazyku chuť svátků hojnosti.

Linecké hvězdičky BUDETE POTŘEBOVAT (na 30 kusů): * 250 g hladké mouky * 120 g cukru moučky * 130 g rostlinného tuku * 1 vejce, strouhanou citronovou kůru * 1 balíček vanilkového cukru Postup: Z přísad vypracujte vláčné těsto, které vyválejte na plát. Tvořítky z něj vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Vychladlé pečivo slepujte marmeládou podle chuti. Posypejte cukrem moučkou. Barevní šneci BUDETE POTŘEBOVAT (na 30 kusů): * 250 g mouky * 125 g nakrájeného rostlinného tuku * 50 g cukru, 3 polévkové lžíce kakaa * 1 lžíci mléka * 1 vejce * 1 bílek * 1 prášek do pečiva Postup: Z mouky, másla, cukru, vejce a prášku do pečiva vypracujte těsto arozdělte je na dvě části. Do jedné přidejte 3 lžíce kakaa a 1 lžíci mléka. Obě těsta nechte 30 minut v lednici. Každé těsto zvlášť rozválejte. Světlou polovinu potřete polovinou vaječného bílku, na ni rozložte plát z tmavého těsta. Srolujte, zabalte do alobalu a nechte dvě hodiny v lednici. Potom rozbalte, nakrájejte na 30 plátků. Rozložte je na plech vymazaný tukem a pečte asi 10 minut při 100 °C. Vanilkové rohlíčky BUDETE POTŘEBOVAT (na 30 kusů): * 350 g hladké mouky * 250 g rostlinného tuku * 150 g cukru moučky * 100 g mletých ořechů * 1 vejce Postup: Z uvedených přísad vypracujte těsto. Vložte je na dvě hodiny do lednice. Z těsta vyválejte váleček, rozkrájejte ho na 30 stejně velkých dílů a tvarujte rohlíčky. Pečte je na plechu vymazaném tukem asi 20 minut při 180 °C. Ještě horké rohlíčky obalujte ve vanilkovém cukru. Pomerančové dortíčky BUDETE POTŘEBOVAT (na 30 kusů): * 500 g hladké mouky * 250 g rostlinného tuku * 150 g cukru moučky * 2 vejce * 2 balíčky vanilkového cukru * pomerančový džem * 1 polévkovou lžíci rumu Postup: Vypracujte hladké těsto a nechte jev chladu uležet. Z těsta vyválejte na pomoučeném válu plát, vykrajujte kolečka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 175 °C asi 12 minut. V kastrůlku zahřejte džem a přidejte 1 lžíci rumu. Směsí slepujte kolečka a namáčejte je do citronové nebo čokoládové polevy. Ořechové řezy BUDETE POTŘEBOVAT (na 18 kusů): * 180 g hladké mouky * 175 g rostlinného tuku * 90 g cukru moučky * 45 g sekaných ořechů * 30 g Maizeny Postup: Z přísad vypracujte těsto, plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 15 minut při 170 °C. Ihned po upečení vykrajujte ostrým nožem kousky podle své fantazie a nechte je vychladnout. Ve vodní lázní rozehřejte 175 g bílé čokolády a vychladlé koláčky v ní namáčejte. Nugátové kytičky BUDETE POTŘEBOVAT (na 35 kusů): * 200 g mouky * 100 g mletých ořechů * 150 g rostlinného tuku * 50 g cukru moučky * 1 vejce * prášek do pečiva * špetku soli * 50 g pomazánky z nugátu nebo lískových oříšků Postup: Z přísad vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte 60 minut v ledničce. Těsto vyválejte na plát a vykrajujte z něj kytičky nebo kolečka - u poloviny z nich vykrojte středový otvor. Kytičky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 12 minut při 180 °C. Po upečení posypejte vrchní kytičky cukrem moučkou. Spodní potřete náplní a slepujte. Kokosové koláčky BUDETE POTŘEBOVAT (na 50 kusů): 200 g hladké mouky * 120 g rostlinného tuku * 100 g cukru moučky * 100 g mletých mandlí * 30 g strouhaného kokosu 1 vejce * 1 vanilkový cukr Postup: Z přísad vypracujte hladké těsto, zabalte je do fólie a vložte na 20 minut do ledničky. Pak těsto rozválejte na plát a tvořítky z něj vykrajujte různé tvary. Rozložte je na plech vyloženýpečicím papírem. Pečte asi 15 minut při teplotě 180 °C. V misce smíchejte kokos s lískovooříškovou pomazánkou a pečivo slepujte. Vrch polijte čokoládovou polevou a posypejte mandlovými lupínky. Mandlová srdíčka BUDETE POTŘEBOVAT (na 25 kusů): * 175 g mletých mandlí * 125 g cukru moučky * 1 bílek * 1 lžičku skořice * 1 lžičku kakaa na polevu: * 1 bílek * 125 g cukru moučky Postup: Z bílku ušlehejte sníh, přidejte cukr a šlehejte asi 6 minut. Přimíchejte mleté mandle, skořici a kakao. Dobře promíchané těsto vyválejte a vykrajujte z něj srdíčka. Bílek ušlehejte s cukrem moučkou, polevou potírejte srdíčka. Na každé dejte neloupanou mandli.Srdíčka vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut při teplotě 150 °C. Po 5 minutách pečení srdíčka přikryjte alobalem, aby poleva nezhnědla. Rumové sušenky BUDETE POTŘEBOVAT (na 50 kusů): * 300 g hladké mouky * 150 g rostlinného tuku * 4 žloutky * 1-2 lžíce rumu * 2 balíčky citronové polevy v prášku Postup: Vypracujte hladké těsto a nechte je odpočinout v ledničce. Těsto vyválejtena plát silný asi 4 milimetry. Tvořítky vykrajujte libovolné tvary, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Sušenky namáčejte v citronové polevě, kterou můžete oživitpotravinářským barvivem. Slepujte je po dvou a namáčejte v polevě. Žloutkové hvězdičky BUDETE POTŘEBOVAT (na 70 kusů): * 400 g hladké mouky * 250 g rostlinného tuku * 160 g cukru moučky * 3 žloutky uvařené natvrdo * 1 syrový žloutek Postup: Z přísad vypracujte hladké těsto, které vložte alespoň na 30 minut do ledničky. Z těsta rozválejte plát, vykrajujte hvězdičky a pečte je asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Vychladlé hvězdičky můžete slepovat marmeládou. Ozdobte je citronovou polevou a barevným máčkem.

Související články