NÁPOJE | Pro ženy | Blesk.cz

NÁPOJE

21. listopadu 2005 | 17:00

Během chvilky Vykouzlíte překvapení lákající k tichému rozjímání

Nechte studenou zimu za dveřmi! Naše horké nápoje vás spolehlivě zahřejí i v tom největším mrazu.


JABLEČNÝ GROG Doba přípravy: 5 minut Doba vaření: 15 minut Potřebujete (pro 4 osoby): 1 středně velké jablko, 2 lžíce citronové šťávy, 8 lžiček hnědého cukru, 1 tyčinku skořice, půl litru jablečného džusu, 200 ml rumu Příprava: Jablkooloupejte, rozčtvrťte, odstraňte jádřinec a jablko nakrájejte na malé kousky. Pokapejte je citronovou šťávou, posypejte skořicí s cukrem, přelijte jablečným džusem a vložte do hrnce. Přikryjte pokličkou a vařte asi 15 minut. Rum rozdělte do skleniček a přes sítko ho zalijte horkou šťávou. Podle chuti a fantazie ozdobte horký nápoj ve vysoké stylové sklenici plátky jablíčka.
CITRUSOVÝ PUNČ Doba přípravy: 5 minut Doba vaření: 25 minut Potřebujete (pro 4 osoby): 3 pomeranče, 3 grepy, 1 citron, 1 láhev lehkého vína, 2 hřebíčky, 100 g cukru, 1 tyčinku skořice, půl láhve rumu Příprava: Pomeranče a grepy vymačkejte, šťávu smíchejte s cukrem, vínem a s kořením. Punč zahřejte a těsně před varem přilijte rum. Horký nápoj servírujte v punčových pohárech.
OHŘÁTÁ KOŘALKA Doba přípravy: 5 minut Doba vaření: 15 minut Potřebujete (pro 4 osoby): 200 g cukru, 1 lžíci tuku nebo slaniny nakrájené nadrobno, 1 cibuli, 600 ml vody, 300 ml čistého lihu Příprava: Cukr zkaramelizujte a vmíchejte doohřátého tuku nebo slaniny. Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a chvíli ji nechte prohřát. Přilijte vodu, povařte a odstavte z ohně. Nakonec přilijte líh a přeceďte. Podávejte horké.
KÁVOVÝ GROG Doba přípravy: 5 minut Doba vaření: 10 minut Potřebujete (pro 4 osoby): Půl litru černé kávy, 160 ml rumu, 125 ml sladké smetany, 8 lžiček hnědého cukru Příprava: Kávu smíchejte s cukrem, rumem a smetanou. Směs zahřejte a předbodem varu stáhněte z ohně. Kávu nalijte do skleniček a podle chuti ji ozdobte šlehačkou. NÁŠ TIP: Místo rumu můžete použít Amaretto, vaše káva tak získá úžasnou mandlovou chuť i vůni.

Související články