Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recept do sbírky

Debrecínské roštěnky
14. listopadu 2005 | 17:00

Pro milovníky vaření přinášíme další recepty do sbírky

Debrecínské roštěnky POTŘEBUJETE: * 400 g hovězí roštěnky * 150-200 ml masového vývaru * 50 g šunky * 2 papriky * 2 rajčata * 100 g čerstvých hub * 20 g hladké mouky * 1 chilli papričku * 4 lžičky kysané smetany * olej nebo tuk ke smažení * sůl, pepř POSTUPUJTE NÁSLEDOVNĚ: Roštěnku nakrájejte na plátky, zlehka je naklepejte, okraje nařízněte, opepřete, osolte, zaprašte moukou a opečte na rozpáleném oleji nebo tuku po obou stranách. Maso vyjměte a udržujte v teple. Na tuku zpěňte cibuli nakrájenou najemno, přidejte šunku nakrájenou na proužky, kousky papriky a plátky očištěných hub. Všechno osmažte a podlijte vývarem. Přidejte maso, oloupaná a nakrájená rajčata, chilli papričku nasekanou najemno a duste doměkka. Hotové porce na talíři ozdobte kysanou smetanou. Kilojouly: 1 porce obsahuje asi 1 650 kJ


Kyselo se škvarky POTŘEBUJETE: * 1 l šťávy z kysaného zelí * hrst kysaného zelí * 2 hrsti sušených hub * 2-3 lžičky hladké mouky * hrst sušených švestek * cukr * sůl na škvarky: * 500 g bůčku * vepřové sádlo * sůl, pepř POSTUPUJTE NÁSLEDOVNĚ: Houby omyjte, přelijte teplou vodou a nechte odstát 10-15 minut. Vymačkejte je, dejte do hrnce, přidejte zelí, půl litru vody a duste. V zelné šťávě rozmíchejte mouku a vlijte do hrnce, když je zelí měkké. Důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Nakonec dochuťte solí, případně trochou cukru, přidejte sušené švestky a před podáváním i škvarky. Ty připravíte z bůčku nakrájeného na kostky. Dejte je do hlubší pánve, podlijte vodou a duste. Když se voda odpaří a škvarky změknou, přidejte tolik tuku, abyste je mohla smažit. Hotové škvarky osolte a podle chuti opepřete. Můžete je ochutit česnekem. Polévku podávejte s chlebem. Kilojouly: 1 porce obsahuje asi 3 200 kJ

Související články