Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pórková fantazie

23. listopadu 2005 | 15:00

Předností aromatické zeleniny je to, že je levná a všestranně použitelná

Pórek je plnohodnotná zimní zelenina, která se pyšní širokou škálou léčebných účinků. Na trhu je po celý rok, ale zejména v zimních měsících byste měla dopřát organismu pikantní dobroty vyrobené právě z pórku. Je cenově dostupnou a účinnou zbraní proti bakteriím! KOLÁČ S PÓRKEM BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): na těsto: * 150 g hladké mouky * 40 g rostlinného tuku * 20 g droždí * 1 žloutek * 60 ml vlažného mléka * půl lžičky soli * špetku soli na náplň: * 4 pórky * 1 červenou kapii * 150 g zakysané smetany * 80 g strouhaného sýra * 2 vejce * muškátový oříšek * 2 polévkové lžíce mletých mandlí * sůl, pepř Postup: Do mísy prosejte mouku, udělejte důlek, do něj dejte cukr a droždí přelijte vlažným mlékem. Počkejte, až vzejde kvásek, přidejte rozpuštěný tuk a žloutek. Vypracujte hladké těsto. Přikryjte je a nechte vykynout na teplém místě asi 30 minut. Mezitím omyjte a očistěte pórky, nakrájete je na kolečka. Vejce ušlehejte se zakysanou smetanou, ochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem, přidejte nastrouhaný sýr a pórek. Koláčovou formu vymažte máslem, těsto vyválejte na pomoučené desce a vložte do formy tak, aby vznikl okraj vysoký zhruba dva centimetry. Na těsto rozetřete připravenou pórkovou směs. Omytou papriku zbavte jader a nakrájejte na tenké proužky. Povrch koláče ozdobte paprikou a posypejte mandlovými lupínky. Koláč dejte péct asi na půl hodiny do trouby vyhřáté na 200°C. Servírujte teplý nebo studený. DOBA PŘÍPRAVY: 25 minut, DOBA PEČENÍ: 30 minut


PÓRKOVO-AVOKÁDOVÁ POLÉVKA BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): na těsto: * 450 g pórku * 750 ml zeleninového vývaru * 125 g nízkotučného jogurtu * 1 polévkovou lžíci olivového oleje * 1 lžíci šťávy z limetky * 1 lžíci sekaného čerstvého koriandru (lze vynechat) * sůl, pepř Postup: V hrnci rozehřejte olej, přidejte pórek nakrájený na kolečka, osmahněte, přilijte vývar a nechte vařit asi 10 minut. Polévku odstavte z ohně a přímo v hrnci rozmixujte ručním mixérem. Polévku nechte vychladnout. Omyté avokádo podélně rozkrojte a odstraňte pecku. Dužninu prolisujte přes sítko a přidejte do polévky spolu s jogurtem, koriandrem a šťávou z limetky. Osolte, opepřete, ozdobte kolečky limetky a čerstvou natí. Polévku můžete servírovat i studenou. DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
PÓRKOVÝ NÁKYP BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g mořské štiky * 4 pórky * 250 ml smetany ke šlehání * 250 ml masového vývaru * šťávu z půlky citronu * 100 ml bílého vína * 1 lžičku sardelové pasty * 1 lžičku dijonské hořčice * pepř, sůl * tuk na vymazání formy Postup: Rybí filé omyjte, osušte, osolte a pokapejte citronovou šťávou. Rozložte je do zapékací mísy vymazané tukem. Pórky zbavte kořenů, zkraťte zelenou část, omyjte a nakrájejte na kolečka. Vývar přiveďte k varu, přidejte zeleninu a krátce povařte. Pak pórek sceďte a rozložte na maso. Smetanu smíchejte se žloutkem, bílým vínem, sardelovou pastou a s hořčicí. Směs dochuťte pepřem a solí a vlijte na rybí filety s pórkem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut, DOBA PEČENÍ: 25 minut
VÝČEPNICKÝ SALÁT BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 200 g měkkého salámu * 200 g eidamu * 3 pórky * 4 sterilované okurky * svazek petrželové natě na zálivku: * 100 ml oleje * 100 ml octa * 50 ml masového vývaru * trochu piva * 1 lžičku medu * majoránku * kmín * sůl, pepř Postup: Salám a sýr nakrájete na proužky. Pórky očistěte, nakrájejte na tenká kolečka a krátce blanšírujte ve slané vodě. Nechte okapat a vychladnout. Okurky nakrájejte na nudličky, petrželovou nať nasekejte najemno. Všechny přísady dejte do mísy a opatrně promíchejte. Smíchejte olej, ocet, vývar, pivo a med. Ochuťte majoránkou, kmínem, solí, pepřem a nalijte na salát. Před podáváním nechte salát půl hodiny v chladu, podle potřeby ještě dochuťte a podávejte. DOBA PŘÍPRAVY: 15 minut

Související články